Opinion
1.2.2022 07:11 ・ Uppdaterad: 1.2.2022 07:15
Den svenska valrörelsen börjar hetta till
Samtidigt som Socialdemokraterna med Magdalena Andersson går mycket starkt i opinionen så finns det drag av rena gyttjebrottningen på den borgerliga sidan. Särskilt illa ute är Liberalerna med partiets ledare Nyamko Sabuni, där greppen för att nå ut blir allt mera desperat våghalsiga.
Sabuni har en klar och lite våghalsig taktik. Med deras nu som mest runt 3 % i stöd är Sabunis plan nu att försöka vända på spelplanen. En verklig högoddsare om det går hem. Men hennes uttalanden i “30 minuter” hos Anders Holmberg i SVT nyligen om att skada Socialdemokraterna med januariavtalet hade ett klart syfte med målet att nå moderater som ogillar samarbetet mellan M och SD. Hon vill nu försöka ta tillbaka väljare från moderaterna, som Liberalerna förlorade med januariavtalet.
Genom att säga att januariavtalet var ett sätt att skada Socialdemokraterna vill Sabuni skapa trovärdighet hos moderata väljare. Att gå emot coronalagen var ett annat utspel som riktade sig till moderata väljare. Och sedan lär fler sådana komma från Sabuni. Syftet är att nå liberala moderater som behöver ett alternativ till M-SD-samarbetet men vill ha en borgerlig regering efter valet. Då behöver L klara sig kvar i riksdagen. Och ju mer Ulf Kristersson, M, och Ebba Busch, KD, omfamnar Jimmie Åkesson desto större är Sabunis chanser att vinna över 1- 1,5 % från moderater till Liberalerna. Men tänk om det då möjligen fungerar för L men samtidigt riskerar att göra M mindre eller bara jämnstor med SD? Tål Kristerssons ledarskap det? Högst tveksamt. Men Ulf Kristersson har samtidigt svårt att nu så här sent backa från samarbetet med Åkessons SD… Hur som: här spelar både Sabuni och Kristersson högt och troligen står minst en av dem, eller båda (?), som möjliga förlorare efter den 11 september.
Samtidigt ger det här gyttjebrottande spelet på den borgerliga sidan utrymme för S (med 30-31 % i stöd nu) och statsminister Andersson att driva lite klok och folkligt förankrad sakpolitik.
Exempelvis det den 31 januari presenterade pensionslyftet – på gemensam pressträff med S ihop med V och Mp – och som ska ge en miljon pensionärer med låga och halvlåga pensioner (mest kvinnor) ett bra pensionslyft på i snitt 750 kr I månaden. Hälften – en halv miljon – går maxbelopp 1 000 kr i månaden. Hela den här pensionsreformen kostar 9,4 miljarder kr. Det här är en bra satsning.
Därutöver vore det bra om S i valet också vågade satsa på en rejäl tandvårdsreform.
Det är nu 16 år sedan den tidigare S-ledaren Göran Persson på 1 maj sade att nästa stora sociala reform måste bli en ordentlig och solidarisk tandvårdsreform. Kan det tänkas att S med Magdalena Andersson äntligen vågar spänna bågen och i valrörelsen lova att genomföra det under nästa mandatperiod om S vinner regeringsmakten igen.
Det är en välfärdsfråga som de svenska arbetarfackliga rörelsen (LO) driver inför valet i höst. Dags att förverkliga den under 2023-24 i regeringsställning.
Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Opinion
Opinion
Opinion