Kotimaa
14.11.2016 06:12 ・ Päivitetty: 14.11.2016 06:12
Diabetesliitto varoittaa: “On hengenvaarallinen harhaluulo, että…”
Tänään vietetään Maailman diabetespäivää. Sen yhteydessä Suomen Diabetesliitto muistuttaa, että insuliini ei ole diabeetikon ensiapu.
– On hengenvaarallinen harhaluulo, että diabeetikko tarvitsisi sairauskohtauksessa insuliinia. Älä koskaan pistä diabeetikkoon insuliinia. Insuliini ei ole diabeetikon ensiapu. Liian suuri insuliiniannos voi aiheuttaa aivovaurion tai kuoleman, liitto tiedottaa.
Yleisin diabeetikon sairauskohtaus johtuu liian alhaisesta verensokerista, hypoglykemiasta. Silloin diabeetikko tarvitsee sokeria. Mikä tahansa sokeripitoinen syötävä tai juotava käy ensiavuksi. Esimerkiksi sokerilliset juomat, karamellit, hedelmät ja hunaja ovat toimivia ensiapuja.
– Jos verensokeri laskee edelleen, diabeetikko voi menettää tajuntansa. Tajunnan menetykseen voi liittyä kouristuksia. Tajuttoman suuhun ei pidä laittaa mitään. Tarkista, että tajuttoman hengitys kulkee vapaasti, käännä kylkiasentoon ja soita 112.
“Liian suuri insuliiniannos voi aiheuttaa aivovaurion tai kuoleman.”
Tajuttoman henkilön auttaminen on aina tärkeää.
– Et voi koskaan olla varma, että tajuttomuus ei johdu sairauskohtauksesta. Myös päihtyneellä tajuttomalla voi olla sairauskohtaus ja hän voi olla hengenvaarassa, Diabetesliitto toteaa.
Lisää aiheesta
Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14. marraskuuta. Päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO.
Suomessa Maailman diabetespäivää on vietetty ensimmäisestä kerrasta, vuodesta 1991 lähtien. Tänä vuonna Maailman diabetespäivän teemana Suomessa on diabeetikon ensiapu: Tunnistatko diabeetikon hypoglykemian eli alhaisen verensokerin? Osaatko auttaa?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.