Huvudnyheter

Dimitri Qvintus: “Det är en hjärtefråga för mig att försvara och främja svenskan i Finland”

Dimitri Qvintus har jobbat länge för det svenska i Finland.

Dimitri Qvintus är en känd socialdemokratisk profil och Svenska dagen till ära har han också blivit utsedd till en av dem som får ta emot Folktingets förtjänstmedalj. Qvintus är född i Idensalmi i Norra Savolax i en finskspråkig familj och arbetar som chef för samhällsrelationer på Bayer. Han har arbetat som specialmedarbetare till ministrarna Maria Guzenina, Jutta Urpilainen och Ville Skinnari samt till två statsministrar, Antti Rinne och Sanna Marin.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det är ju förstås en jättefin grej, en stor ära och betyder jättemycket för mig. När man jobbar jättehårt för något och får erkännande för det känns det speciellt trevligt. Det är en hjärtefråga för mig att försvara och främja svenskan i Finland, kommenterar Qvintus nyheten.

 

Motiveringen till valet av Qvintus är att han “offentligt tagit ställning för det svenska i Finland både som debattör och politisk medarbetare”. Han talade finska med sina föräldrar och systrar under uppväxten och hade finskspråkig skolgång. Att han senare har kommit att leva ett tvåspråkigt liv uppfattar han ändå delvis som föräldrahemmets förtjänst.

 

– Jag har blivit uppfostrad till att det lönar sig att lära sig nya språk. Det hela började när jag var femtonåring och bytte fotbollslag till FCK Salamat i Kyrkslätt som hade uppstått så att ett finsk- och ett svenskspråkigt lag hade slagits ihop. Hälften av spelarna var svenskspråkiga och där i laget när vi stretchade före träningarna så talade vi svenska. Först gällde det att lyssna på de andra. Jag kunde först bara svära och säga saker som de andra tyckte att var roliga. Sedan så småningom kunde jag börja delta i diskussioner, berättar Qvintus.

 

Det medvetna beslutet att tala svenska under fotbollsträningarna är något som Qvintus ser att har burit frukt och lett till det tvåspråkiga liv han lever idag.

 

– Det var ett aktivt val. Jag är tacksam för det och stolt över mig själv för det har lagt grunden till framtiden för mig. Min attityd har sedan dess varit att tala svenska överallt där det finns människor att tala svenska med.

 

I yrkeslivet var den första gången han hade nytta av kunskaperna i svenska när han arbetade några månader i ett språkbaddagis.

 

– De senaste sex, nästan sju åren har jag talat svenska hemma och upplever mig som helt tvåspråkig nuförtiden, säger Qvintus.

 

I sitt parförhållande talar Qvintus enbart svenska. De första orden var på finska men sedan bytte han omedelbart till svenska när han insåg att samtalspartnern var svenskspråkig och på den vägen är det.

 

– Självklart är medaljer trevliga saker men det är inte därför man engagerar sig. Jag vill utveckla samhället så att det blir bättre för oss alla. Därför jobbar jag för tvåspråkigheten och för svenskan i Finland. När jag har haft viktiga positioner i politiken har jag lyft fram det i varenda möjliga sammanhang, betonar Qvintus.

 

Qvintus har varit aktiv i språkfrågorna både när SDP har varit i regeringen och i oppositionsställning.

 

– Det gäller att föra en aktiv dialog. Saker och ting kan gå framåt om man går i dialog också med dem som man inte är enig med. Jag har förklarat för dem som har varit för språkförsöket med frivillig svenska i skolorna att det kan på sikt också leda till att finskan kommer att försvinna i vissa delar av Finland.

 

Att Finland har två officiella språk enligt grundlagen är något som Qvintus har alltid hänvisat till i diskussioner om svenskan och språkliga rättigheter.

 

– Antti Rinne var väldigt aktiv i frågan om Vasa centralsjukhus och jag var också aktiv i den lilla rollen som jag hade som medarbetare, framhåller Qvintus.

 

Att synas i offentligheten på svenska har varit Qvintus sätt att synliggöra tvåspråkigheten.

 

–  För mig har det alltid varit viktigt att påminna folk om att vi är ett tvåspråkigt land. Det gynnar oss oerhört mycket och så har det alltid varit. Det gäller inte bara i nordiska sammanhang utan det har en stor betydelse att vi är en del av Norden i större internationella sammanhang. Personligen har jag haft stor nytta av svenskan när jag har till exempel samtalat med statsminister Stefan Löfven eller mött människor i jobbsammanhang på torget i olika orter som Ekenäs eller Nykarleby, avslutar Qvintus.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE