Huvudnyheter

Dimitri Qvintus: “Vi har alltid varit för säkerhet, trygghet och fred”

Foto: Simon Bergman
Dimitri Qvintus på FSD:s fullmäktigemöte den 9 april 2022.

ABL träffade FSD:s ordförande Dimitri Qvintus efter positiva Natobesked från både Finland och Sverige.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag tycker att det är ytterst viktigt att Finland och Sverige går med i Nato tillsammans. Vi är och vi har varit så nära grannar, så nära syskon som två länder bara kan vara. Det har vi alltid varit och det har vi sett också nu de senaste åren med allt tätare försvarssamarbete, sade Qvintus.

 

– Jag tror att varje finländare som åker till Sverige känner sig hemma och jag tror att varje svensk som kommer till Finland känner sig hemma. Det berättar någonting om hur pass nära vi är varandra och hur likadana vi är som folk, som kultur.

 

Enligt Qvintus finns det också skillnader men i grund och botten är vi likadana tack vare kopplingar som har med värderingar, kultur och språk att göra.

 

– Det är bättre att vi går tillsammans än att antingen Finland eller Sverige skulle ha gått ensamt.

 

Qvintus tror att i Nato blir samarbetet ännu tätare mellan Finland och Sverige.

 

– Också det nordiska samarbetet, som är jätteviktigt för Finland och för hela Norden, kommer att bli tätare. Jag tror att detsamma gäller också EU.

 

Enligt Qvintus är det helt unikt hur vi har lyckats bygga vårt samhällssystem i Norden, hur samhället fungerar och hur samhället hjälper, stöder och möjliggör vardagen åt människor.

 

– Vi tänker inte endast på oss själva utan tanken är alltid att hur går det för någon annan. Jag tycker att det är beskrivande för vårt samhällssystem. Vi tror starkt på att jag har det bättre om också alla andra har det bättre. Det går hand i hand. Det här sättet att tänka är beskrivande för nordiska länder. Det finns överallt i resten av världen men jag tycker inte att det är lika dominerande någon annanstans än i Norden.

 

Enligt Qvintus syns det nordiska sättet att tänka i samhällsreformer och i det att man får gratis sjukvård och utbildning. Han påpekar att alla nordiska länder kommer att vara med i försvarsalliansen Nato. Han ser ett samband med hur man tänker på välfärd och hur man ser på säkerhetspolitik i Norden.

 

– Det handlar inte om mängden av vapen eller hur starka vapen man har utan säkerheten handlar också om det att den överlägsna majoriteten av befolkningen känner tillhörighet, att någon bryr sig om dem och att de är delaktiga, de är med, att de är viktiga. Det här säkerhetstänkandet kommer Finland och Sverige ta med sig när vi går med i Nato.

 

Qvintus betonar att mänskliga rättigheter har varit av grundläggande värde i både Finland och Sverige.

 

– Att man främjar mänskliga rättigheter, att man tar i beaktande framför allt flickornas och kvinnornas ställning och rättigheter i världen. Den rösten kommer att stärkas också i och med att Finland och Sverige blir medlemmar i försvarsalliansen Nato.

 

Gällande Norges erfarenhet som medlem i Nato och granne till Ryssland anser Qvintus att det har gått bra.

 

– Finland är inget hot mot någon. Vi är ett litet land, en liten befolkning. Det hör inte till vår natur att vi hotar någon. Vi söker alltid lösningar, vi söker att lösa problem, inte orsaka problem. Det kommer Finland helt garanterat att fortsätta med också i Nato. Jag tror inte att det kommer att ske någon förändring i vårt tankesätt, säger Qvintus.

 

Han tror att Finland kommer att vara en fredsmäklare också i fortsättningen.

 

– Det är det som Finland alltid är ute efter, fred i hela världen.

 

Qvintus påpekar att den säkerhetspolitiska miljön har förändrats, först i och med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014 och nu så allvarligt att Ryssland har invaderat Ukraina.

 

– Hela Europa har fått tänka om, men också Finland som en del av västvärlden och Europa. Vi har fått bygga om vår utrikes- och säkerhetspolitiska linje. I den här nya situationen och med det nya beslutet, som jag tycker att är rätt, så jag förstår att många undrar att har den hittillsvarande utrikespolitiska linjen varit fel. Mitt svar är att nej, tvärtom, säger Qvintus.

 

– Det är endast tack vare vår hittillsvarande linje som Finland är i en sådan situation att vi på riktigt ärligt har spelrum och valfrihet. Vi kan och har kunnat fatta vårt eget beslut. Alla dörrar har stått öppna för oss. Det är endast tack vare den utrikes- och säkerhetspolitiska linjen som vi tillsammans har valt och som vi också har fört alla de här åren. Det tror jag starkt på.

 

Medan linjen har varit rätt, betonar Qvintus att omständigheterna har ändrats.

 

– Det att vi blir medlemmar i Nato är inte något misslyckande med tanke på vår hittillsvarande linje. Det är ingenting att jubla över, eftersom det är krig i Europa.

 

Enligt Qvintus är huvudsaken i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik att maximera finländarnas säkerhet. Det har varit så alla de här åren och det gäller också när Finland är med i Nato.

 

– Huvudsaken har alltid varit och kommer alltid i fortsättningen att vara det att vi maximerar vår säkerhet. Nu har statsledningen gjort den bedömningen och jag måste betona det att folket och folkopinionen har möjliggjort den här situationen. En överlägsen majoritet av finländare är för Natomedlemskap. Nu har vi gjort den bedömningen att det bästa alternativet för Finland och finländarnas säkerhet och trygghet är medlemskap i Nato. Det är en pragmatisk sak.

 

Qvintus understryker också att det inte är mot någon som man har fattat beslutet.

 

– Vår utrikes- och säkerhetspolitik har aldrig varit mot någon. Vi har alltid varit för säkerhet, trygghet och fred. Den här lösningen är också för saker och inte mot någonting och det är det finländska sättet att se på saker. Det långvariga utrikes- och säkerhetspolitiska tänkandet fortsätter, avslutar Qvintus.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE