Politiikka
21.4.2016 19:00 ・ Päivitetty: 21.4.2016 11:15
Dublin-sopimus joutaa roskikseen – “Maahanmuuttoa vastaan ei tule taistella”
EU aikoo panna uusiksi niin sanotun Dublin-sopimuksen, jossa määritellään, miten unionin alueelle tulleiden turvapaikanhakijoiden asiat käsitellään. Käytännössä sopimus ei toimi.
Ei ainakaan siltä osin, että turvapaikkahakemus olisi käsiteltävä siinä maassa, johon hakija on ensimmäiseksi tullut. Tosiasiassa pakolaiset ovat vaeltaneet hallitsemattomasti pitkin Eurooppaa ja vältelleet turvapaikan hakemista maista, joihin eivät halua jäädä.
Toisaalta muuttoliikkeen paine on kohdistunut varsin epätasaisesti vain muutamaan EU:n ulkorajalla sijaitsevaan maahan, kuten Kreikkaan ja Italiaan.
Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöslauselman, jonka mukaan unionin pitää käsitellä turvapaikkahakemukset keskitetysti.
– Maahanmuuttoa vastaan ei tule taistella, sitä tulee hallita, sosialidemokraattien S&D -ryhmän esittelijä, italialainen Kashetu Kyenge perusteli.
Dublinin korvaaminen keskitetyllä systeemillä sai parlamentissa vahvan kannatuksen. Se varmistui jo valmisteluvaiheessa, kun kannanotto työstettiin parlamentin kahden suurimman ryhmän yhteistyönä.
– Me emme tarvitse enempää hätäratkaisuja, tarvitsemme kestävän järjestelmän tulevaisuutta varten, porvarien EPP-ryhmän esittelijä, maltalainen Roberta Metsola sanoi.
Parlamentin kaavailema keskitetty systeemi voisi perustua hotspot-järjestelykeskuksiin. Suomessa tällainen turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus perustettiin pikavauhtia Tornioon viime syksynä. Järjestelmään tulee kuulua myös se, että turvapaikanhakijat jaetaan EU-maihin maakohtaisten kiintiöiden perusteella.
Parlamentti edellytti myös turvallisia kulkureittejä sotaa pakeneville ihmisille.
– Me edellytämme pysyviä, perusteellisia ja tehokkaita etsintä- ja pelastusoperaatioita, jotta turhat kuolemat merellä voidaan estää, Kyenge lisäsi.
Myös EU:n komissio harkitsee parhaillaan muutoksia kriittiseen Dublin III -asetukseen.
Päätöslauselman puolesta äänesti 459 ja vastaan 206 meppiä. 52 äänesti tyhjää. Suomen europarlamentaarikoista sosialidemokraattien Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri sekä kokoomuksen ja vihreiden mepit kannattivat ryhmiensä kannan mukaisesti päätöslauselmaa. Keskustan Hannu Takkula ja Paavo Väyrynen äänestivät päätöslauselmaa ja myös oman ryhmänsa kantaa vastaan.
Sen sijaan vasemmistoliiton Merja Kyllönen kannatti päätöslauselmaa. Parlamentin vasemmistoryhmä (GUE-NGL) suositteli pidättäytymistä. Suomen perussuomalaiset äänestivät ryhmänsä mukana yhteistä keskitettyä turvapaikkapolitiikkaa vastaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.