Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Edessä voi olla uusi Caruna-puhallus” – JHL varoittaa hallitusta

Arja Jokiaho

Ammattiliitto JHL on huolissaan julkisia palveluja tuottavien inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä.

Demokraatti

Demokraatti

Liiton mukaan vaakalaudalla on Suomen selviytyminen kriiseissä ja suomalaisten työllisyys.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta luopumaan inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä.

Asiantuntijoiden mukaan vaatimus vähintään kymmenen prosentin omistusosuudesta ja pakkokilpailutus rikkovat perustuslakia. Muun muassa Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että tämä vähimmäisomistusvaatimus nostaisi julkisen sektorin kustannuksia ja vaikuttaisi haitallisesti markkinoihin.

– Inhouse-yhtiöiden heikentämisestä on luovuttava. Työllisyyden ja turvallisuuden on oltava nyt etusijalla Suomessa, Ekström toteaa tiedotteessa.

SUOMEN talous ja työllisyys ovat kriisissä hallituksen leikkausten vuoksi, hän huomauttaa. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, suomalaisilla voi Ekströmin mukaan edessä uusi Caruna-puhallus, jossa kotimainen palvelu päätyy kansainvälisten sijoittajien rahasammoksi.

– Työntekijöiden toimeentuloleikkurit eivät ole parantaneet työllisyyttä. Päinvastoin. Hallituksen on aika tarttua faktoihin ja lopettaa sellaiset hankkeet, jotka heikentävät yrittäjien ja kuntien taloudellista tilannetta merkittävästi. Inhouse-yhtiöiden heittäminen yksityisille markkinoille kurjistaa molempien tilannetta.

Lisää aiheesta

Jos minimiohjausrajaus säädetään inhouse-yhtiöihin, niin edessä on julkisten palvelujen häviäminen kokonaan, Ekström varoittaa.

– Koronan aikana todettiin selvästi, että vahvat julkiset palvelut pelastivat Suomen talouden.

JULKISET palvelut takaavat Suomen turvallisuuden, JHL painottaa ja muistuttaa, että sairaaloiden, varhaiskasvatuksen ja koulujen on toimittava kriiseissä. Niiden tukena on julkiset inhouse-yhtiöt, jotka tuottavat muun muassa ruoka- ja siivouspalveluja sekä pitävät huolen jäte- ja vesihuollosta.

Inhouse-yhtiö on julkisten toimijoiden, usein usean kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai näiden yhdessä omistama yritys. Lisäksi valtion virastoilla on yhteisiä inhouse-yhtiöitä.

“Suomalaiset pienyrittäjät ovat pitäneet pienet kunnat elinvoimaisina.”

Ekström muistuttaa, että inhouse-yhtiöiden palveluista on hyötyä paikallisille ja alueellisille yrittäjille.

– Suomalaiset pienyrittäjät ovat pitäneet pienet kunnat elinvoimaisina. Jos kansainväliset pääomasijoittajat tuottavat jatkossa julkisia palveluja, yrittäjien on mahdotonta menestyä julkisissa kilpailuissa, koska rahapiirit voivat tarjota palvelujaan pienemmillä kustannuksilla.

Työntekijöiden toimeentulo heikkenee, kun pääomasijoittajien shoppailemat työehtosopimukset leikkaavat palkkoja, JHL varoittaa.

– Alenevat palkat pienentävät ostovoimaa ja se näkyy yrittäjien palvelujen menestymisessä. Samalla kuntien elinvoima heikkenee entisestään, kun verotulot pienenevät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE