Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.5.2019 17:00 ・ Päivitetty: 3.5.2019 17:00

Eduskunnassa keitettiin melkoinen soppa heti kättelyssä – Kokoomuksen Wille Rydman puolustaa perussuomalaisia: ”Kaikki muu synnyttää epätarkoituksenmukaista eripuraa”

Wille Rydman.

Eduskunnan istumajärjestyksen muuttumisesta on noussut melkoinen soppa. Perussuomalaiset kokee, että sitä kohdellaan kaltoin, jos puolueen edustajat joutuisivat siirtymään eduskunnan täysistuntosalissa oikeaan laitaan eli sinne, missä RKP nykyisin on.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio on kuvannut tapahtumaa paluuna Kekkosen aikoihin.

– Jonkin sortin sortomentaliteetti on ehkä palaamassa, koska silloin tosiaan kun 70-luvulla vennamolaiset siirrettiin laitaan niin sillekään ei historiallisessa valossa juuri ollut perusteita, koska historiankirjoituksessa vennamolaisia on katsottu populisteiksi ja populismi itse asiassa ammentaa retoriikkaansa sekä oikealta että vasemmalta eikä mitenkään suoraan oikealta, Tavio maalaili tänään medialle eduskunnassa.

Tavio on verrannut oikealle siirtämistä myös koululuokassa tapahtuvaan kiusaamiseen.

Istumajärjestyksen muuttaminen lähti liikkeelle siitä, että RKP haluaa keskelle, jossa se on europarlamentissakin ALDE-ryhmässä. RKP on aikoinaan sijoitettu oikealle käytävän viereen sitä varten, että tulkit ovat voineet istua käytävällä. Enää tulkkeja ei tarvita.

Ryhmät päättivät samalla, että perussuomalaiset siirtyisivät oikealle laidalle. Perussuomalaisia tämä siirto ei siis kuitenkaan miellytä.

Istumajärjestyksestä päättäminen vedettiin tänään pois täysistunnon asialistalta. Ennen päätöksiä asiasta on määrä keskustella eduskunnassa vielä kerran, tällä kertaa varapuhemies Paula Risikon (kok.) johdolla.

Lisää aiheesta

Aivan selvää tai toivottavaa ei istumajärjestyksen muutos näytä kokoomuksen ryhmässäkään olevan. Wille Rydman (kok.) sanoo Demokraatille, että henkisesti hänellä ei ole juurikaan merkitystä sillä, jos joku puolue haluaa profiloitua kokoomuksesta oikealle tai vasemmalle.

– Minun sieluani se ei häiritse, voi asettua miten haluaa. Olen itse sinänsä sitä mieltä, että perinteinen istumajärjestys on siinä määrin juurtunut, että pitäisi olla aika vahvoja perusteluita ennen kuin sitä lähdetään muuttamaan. Joka tapauksessa nämä ovat sen kaltaisia eduskunnan arvovaltaan liittyviä kysymyksiä, että näen, että jos tällaisia muutoksia tehdään, ne pitäisi käytännössä tehdä yksimielisesti. Kaikki muu synnyttää epätarkoituksenmukaista eripuraa ja riitelyä aiheesta, josta ei pitäisi riidellä.

Rydmanin mukaan muutosta ei pidä tehdä, jos muutoksesta ei synny yksimielisyyttä.

Perussuomalaiset saisi tahtonsa läpi?

– Minusta kyse ei ole siitä, saako jokin puolue tahtonsa läpi vai ei, mutta näistä pitäisi olla hyvin laajat, mieluusti yksimielisesti jaetut askelmerkit, joiden mukaan mennään. Jos sellaisia ei ole löydettävissä, katson että silloin se puoltaa vallitsevan käytännön jatkumista siihen asti kunnes jonkinlainen yhteinen käsitys muutoksen suunnasta on löydetty. Tällaisissa parlamentaarissa asioissa kuitenkin lähtökohtana on ollut, ettei juntata vaan pyritään löytämään yksimielisyys.

Timo Heinonen vasemmalla.

Kokoomusedustaja Timo Heinoselle taasen enemmistön kannattama muutos istumajärjestykseen sopii. Hän muistuttaa, että kaavailtu muutos heijastelee myös Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestystä.

– Mehän olemme keskusta–oikeistolainen puolue. Jos sitä ajatellaan vaikkapa kotimaan poliittisen kartan mukaan, aika lailla oikeassa paikassa olisimme tässä uudessa mallissa, Heinonen toteaa Demokraatille.

– Oleellista on se, että istumajärjestykselle täytyy olla jokin perusta. Itse koen, että Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston malli on aika perusteltu. Puolueet ovat niissä valinneet oman asemansa ja viiteryhmänsä ja tilannetta kuvaa aika hyvin se missä niissä istutaan, hän jatkaa.

Jukka Kopra.

Kokoomuksen ryhmän toinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo Demokraatille, että asiasta käytettiin jokunen puheenvuoro ryhmässä.

– Ne koskivat lähinnä sitä, että kun tällainen muutos tehdään, se tapahtuisi konsensushengessä. Ei ole paikkoja sijoitettu kenenkään meidän toimesta uuteen uskoon eikä ole sellaisia toiveita esitetty.

– Minulle henkilökohtaisesti sopii mikä vain. Joskus toissa kaudella kun aloitin eduskunnassa, olin lainausmerkeissä ”äärioikealla”. Se sopi minulle erittäin hyvin, koska sieltä muun muassa pääsi hyvin kuppilaan silloin kun joutui kuuntelemaan joitakin tylsiä jorinoita.

Terhi Koulumies.

Eduskunnan tulokas Terho Koulumies (kok.) on lähinnä hämmentynyt koko tapauksesta.

– Henkilökohtainen kantani on, että tämä on aika naurettavaa eikä ole suurimpia ongelmia mitä on. Voisi keskittyä eduskunnassa tärkeämpiinkin asioihin. Suoraan sanoen tuntuu huvittavalta ja naurettavaltakin.

– Olen aika uusi eduskunnassa enkä edes tiedä, missä kukin on aiemmin istunut. Minusta joku on tehnyt tästä isomman ongelman kuin se onkaan, Koulumies sanoo Demokraatille.

Puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan sanoi medialle perjantaina, että tästä tuntuu tulleen nyt iso kysymys, missä kukakin istuu.

– Minä voisin aivan hyvin nähdä, että kokoomus on siinä missä onkin. Katsotaan nyt, mihin puhemiesneuvosto ja sali tässä asiassa tänään päätyvät. Saanut aika suuret mittasuhteet, Orpo sanoi ennen täysistuntoa.

Eduskunnan piti äänestää tänään perjantaina uudesta istumajärjestyksestä, mutta juuri ennen täysistuntoa varapuhemies Juho Eerola (ps.) kertoi, että asian käsittely päätettiin siirtää ensi viikolle.

Rane Aunimo, Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU