16.3.2023 06:30 ・ Päivitetty: 17.3.2023 06:54
Eduskuntavaalit 2023: SDP on Hämeen suurin puolue – Tage Lindberg kertoo, kuinka käy nyt
Demokraatin vaalisarjassa käydään läpi kaikki vaalipiirit. Tage Lindberg arvioi nyt Hämeen piirin asetelmat eduskuntavaalien alla. Sarjan kaikki kirjoitukset löytyvät täältä.
Vuoden 2019 vaaleissa Hämeen äänestysprosentti oli 70,0 %. Alin vertailuluku oli 11 733. Näissä vaaleissa valitaan Hämeen vaalipiiristä edelleen 14 edustajaa. Vuoden 2019 vaaleissa SDP sai 4 paikkaa, perussuomalaiset ja kokoomus 3, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit 1 paikan.
SDP on Hämeen suurin puolue, ja lähtee luottavaisena vaaleihin. Kaikki 4 istuvaa edustajaa ovat vaaleissa mukana.
Ministeri, SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on suosittu muuallakin kuin kotikaupungissaan Lahdessa, ja menee heittämällä läpi. Entinen ministeri, Tarja Filatov Hämeenlinnasta, voi myös odottaa uutta kautta eduskunnassa. Toinen entinen ministeri, Johannes Koskinen, ponnistaa myös Hämeenlinnasta, ja jatkanee myös uraansa eduskunnassa.
Neljäs edustaja, Mika Kari Lahdesta, oli tiukoilla 2019. Kaisa Lepola jäi vain 123 äänen päähän, mutta hän ei ole nyt vaaleissa mukana. Kari oli Lahden kuntavaalien ykkösdemari, mutta aluevaaleissa Sirkku Hildén meni ohitse. Hildén voi jopa taistella listan neljännestä sijasta.
Myös Forssan Emmi Lintonen tekee hyvät vaalit, vaikka Forssan demareiden rivejä ei voi hyvällä tahdollakaan pitää yhtenäisinä. Näiden lisäksi Kirsi Lehtimäki, Heinola, voi tehdä oikeinkin vahvan tuloksen. Lisäpaikka ei ole utopistinen, mutta ei ole myöskään todennäköisin lopputulos.
PS:N ehdokkaista Lulu Ranne jatkaa eduskunnassa. Myös Rami Lehdon ja Jari Ronkaisen paikat vaikuttavat turvallisilta. PS on ollut Hämeen kyselyissä ykkösenä, joten haaveita lisäpaikasta löytyy.
Lisää aiheesta
Sitä tavoittelevat ainakin rikoskomisario Mira Nieminen Lahdesta, joka on puolueensa nousevia kykyjä. Myös saman kaupungin kirurgi, Ville-Veikko Elomaa, omaa mahdollisuuden tehdä hyvän tuloksen. PS kamppailee näissä vaaleissa tosissaan Hämeen vaalipiirin suurimman puolueen asemasta.
KOKOOMUS käy vaaleihin ilman Kalle Jokista. Muut istuvat edustajat, Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Heinonen jatkanevat uraansa Arkadianmäellä.
Kolmannesta paikasta käydään kova kisa, johon osallistuvat ainakin Lahden kaupunginvaltuutettu Milla Bruneau, paluuta eduskuntaan yrittävä Ilkka Viljanen, pari kertaa aika hyvin ääniä kerännyt Sari Niinistö ja johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki. Kamppailu kolmannesta paikasta on kovaa, mikä on listan kannalta hyvä asia. Neljäs paikka on kuitenkin tiukassa.
KESKUSTAN kisa on kahden kauppa. Hilu Kemppi vs. Juha Rehula, round II. Vuoden 2019 vaaleissa Hilu Kemppi pesi Juha Rehulan muutamalla sadalla äänellä. Tiettävästi Rehula käy kovaa kampanjaa, joten paluuyrityksessä on all in.
Kemppi on kuitenkin suosittu ja jopa sympaattinen poliitikko, eikä varmasti luovuta paikkaansa helpolla Rehulalle. Näiden lisäksi forssalainen Johanna Häggman tulee keräämään ihan kunnollisen äänisaaliin, mutta toiseen paikkaan ei näillä kannatusprosenteilla ole mahdollisuuksia.
VIHREIDEN ainoa paikka tuli vuonna 2019 varsin turvallisella marginaalilla, ja Mirka Soinikoski mennee läpi tälläkin kertaa. Toiseen paikkaa ei ole edellytyksiä.
Vasemmistoliitto luottaa riihimäkeläiseen Aino-Kaisa Pekoseen. Hänet haastaa lahtelainen kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola, joka teki hyvät kuntavaalit 2021. Vasemmistoliiton paikka ei ole yhtä turvassa kuin vihreiden vastaava, mutta todennäköisesti rima säilyy kannattimillaan.
KD:n kaikki kaikessa on puolueen entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen. Kukaan listan muista ehdokkaista ei pääse Räsäsen lähelle, mutta riittävätkö listan äänet yhteen paikkaan? Edellisvaaleissa Räsänen meni läpi vaalipiirin viimeisenä, mutta tällä kertaa voi käydä kylmät, jos listan äänimäärä laskee edelleen.
Ennuste:
SDP 4: Skinnari, Filatov, Koskinen, Kari
Perussuomalaiset 4 (+1): Ranne, Lehto, Ronkainen, Nieminen
Kokoomus 3: Grahn-Laasonen, Heinonen, Bruneau
Keskusta 1: Kemppi
Vihreät 1: Soinikoski
Vasemmistoliitto 1: Pekonen
Kristillisdemokraatit 0 (-1)
KD voi pitää paikkansa, jolloin PS on 3.
Kirjoittaja on SDP:n helsinkiläisen puolueosaston Tölö Unga Socialister TUS:n puheenjohtaja ja toiminut muun muassa silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.