Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Eduskuntavaalit 2023: Tage Lindberg povaa kokoomukselle lisäpaikkaa Oulun vaalipiirissä, SDP:ssä tiukka taisto toisesta edustajasta

Nora Vilva/Arja Jokiaho

Demokraatin vaalisarjassa käydään läpi kaikki vaalipiirit. Tage Lindberg arvioi nyt Oulun piirin asetelmat eduskuntavaalien alla. Sarjan kaikki kirjoitukset löytyvät täältä.

Tage Lindberg

Eduskuntavaaleissa 2019 Oulun vaalipiirin äänestysprosentti oli 70,1 %. Alin vertailuluku oli 11 273. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa valitaan Oulun vaalipiiristä edelleen 18 kansanedustajaa. Vuoden 2019 vaaleissa paikat menivät seuraavasti: keskusta 6 paikkaa, perussuomalaiset 4, vasemmistoliitto 3, kokoomus 2, SDP 2 ja vihreät 1.

Keskusta on Oulun vaalipiirin pitkäaikainen suurpuolue, mutta vuoden 2019 vaaleissa tuli kolme paikkaa tukkaan. Lähtökohta on nytkin haastava, ääniharava Juha Sipilä jää pois, kuten myös eduskuntaryhmän puheenjohtajanakin toiminut Juha Pylväs. Antti Rantakangas menehtyi kesken vaalikauden, hänen tilalleen noussut Tuomas Kettunen on vahvoilla näissä vaaleissa. Kuten muutkin istuvat kansanedustajat, eli Pekka Aittakumpu, Hanna-Leena Mattila ja Mikko Kinnunen.

Lähes varmasta viidennestä ja mahdollisesta kuudennesta paikasta kisaavat ainakin kirkkoherra Eija Nivala ja NMTK-taustainen Jari Alholm. Entinen perussuomalainen ministeri ja kansanedustaja Pirkko Mattila yrittää nyt paluuta keskustan riveistä, mutta ennuste ei ole kaksinen. Näillä kannatusprosenteilla lisäpaikoista on turha haaveilla.

PS sai edellisvaaleissa turvallisesti 4 paikkaa, eikä mikään viittaa huonompaan tulokseen nytkään. Sebastian Tynkkynen ja Jenna Simula ovat varmoja läpimenijöitä, Olli Immonen ja Ville Vähämäki saavat kampanjoida tosissaan. Mahdollista viidettä paikkaa tavoittelevat ja istuvia edustajia uhkaavat ainakin yrittäjätaustaiset Anu Mattila, joka pesi Olli Immosen selvästi aluevaaleissa, sekä jo 2019 vaaleissa aika lähellä ollut Eila Aavakare. Myös poliisi Merja Rasinkangas on potentiaalinen menestyjä.

Vasemmistoliitto punnersi edellisvaaleissa lisäpaikan, ja kaikki kolme ovat näissäkin vaaleissa mukana. Kaksi paikkaa on varmuudella tulossa, ja ne menevät Hanna Sarkkiselle ja Merja Kyllöselle. Kolmannessa paikassa on kiinni tälläkin kertaa Katja Hänninen, mutta hänen kohtalonsa ratkennee vasta laskennan loppuvaiheessa. Kolmas paikka on tiukassa, ja omalla listalla kolmanneksi läpimenijäksi mielii myös ainakin Olli Kohonen Oulusta, joka teki hyvät aluevaalit.

Kokoomus lähtee tavoittelemaan kolmatta paikkaa, mutta se vaatisi rutkasti lisä-ääniä. Sotilastaustainen Juha Hänninen pesi molemmat istuvat kansanedustaja, Mari-Leena Talvitien ja Janne Heikkisen, kuntavaaleissa, ja on listan ennakkosuosikki menemään läpi. Istuvat kansanedustajat kilpailevat sitten toisesta ja mahdollisesta kolmannesta paikasta. Muilla ehdokkailla ei liene mahdollisuuksia kolmen joukkoon.

Lisää aiheesta

SDP:N ykkösehdokas on ilman muuta ministeri Tytti Tuppurainen, joka menee kirkkaasti läpi. Hänen tehtävänsä on vetää toinenkin demari eduskuntaan. Nykyisillä kannatusprosenteilla toinen paikka onkin todennäköinen, ja siitä kamppailevat ainakin Joni Meriläinen, Tiina Kyllönen ja mahdollisesti myös värikäs Mikko Salmi. Istuva kansanedustaja Raimo Piirainen jää pois eduskunnasta.

Vihreiden ainoa kansanedustaja Oulun vaalipiiristä on Jenni Pitko, ja hänen paikkansa vaikuttaa turvalliselta. Televisiosta tuttu Mika Rämet on listan jokeri, mutta Pitkon kukistaminen on haastava tehtävä. Vihreiden kannatusprosenteilla ei toinen paikka ole realistinen lopputulos.

Ennuste:

Keskusta 5 (-1): Kettunen, Aittakumpu, Kinnunen, H-L Mattila, Nivala
Perussuomalaiset 4: Tynkkynen, Simula, Mattila, Aavakare
Vasemmistoliitto 3: Sarkkinen, Kyllönen, Hänninen
Kokoomus 3 (+1): Hänninen, Talvitie, Heikkinen
SDP 2: Tuppurainen, Merilänen
Vihreät 1: Pitko

Vasemmistoliiton kolmas paikka voi mennä keskustalle tai PS:lle, eikä kokoomuksen kolmas paikka kestä yleiskannatuksen laskua ennen vaalipäivää.

Kirjoittaja on SDP:n helsinkiläisen puolueosaston Tölö Unga Socialister TUS:n puheenjohtaja ja toiminut muun muassa silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE