Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eero Heinäluoma MustReadissa: EU:n rahanpesun torjuntajärjestelmä vuotaa – “Se heikoin lenkki on tosi heikko”

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden ECON-valiokunnassa vaikuttava SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma sanoo, että EU on tehtaillut vuosien varrella useita rahanpesua estäviä direktiivejä, mutta ne purevat tiukimmin kuluttajien pieniin, vain jopa satasten rahansiirtoihin.

Demokraatti

Demokraatti

”Tavallinen kuluttaja joutuu selvittämään perin juurin pankissa, mistä 320 euron säästöpossun sisältö on peräisin ja miksi hän tuo rahat pankkiin.”

Samaan aikaan toisaalla tapahtuu suuria.

“Meiltä löytyy porsaanreikiä, joita rikollisten on helppo hyödyntää suurten rahamäärien kierrätyksessä”, Heinäluoma sanoo MustReadin haastattelussa.

Tarvitaan siis muutosta.

MustRead kirjoittaa, että Europolin mukaan jopa 1,28 prosenttia unionin vuosittaisesta bruttokansantuotteesta on yhteydessä rahanpesuun.

Heinäluoma korostaa, että rahanpesu aiheuttaa ennen kaikkea huimia verotulojen menetyksiä valtioille. Rahanpesu on Suomessakin merkittävä osa harmaata taloutta, joka rokottaa Suomen verotuottoja arviolta 2-3 miljardia euroa vuodessa.

Lisää aiheesta

”Jonkun ne verot on maksettava. Tuloksena on, että ne jotka toimivat rehellisesti, maksavat yhä suuremman osan veroista.”

Heinäluoma kutsuu rahanpesua syöväksi, joka jäytää Euroopan taloutta. Heinäluoma korostaa, että rahanpesusääntely perustuu direktiiveihin, eli EU-tasolla asetetaan vain minimivaatimukset ja kukin maa saa itse päättää, miten täyttää vaatimukset osana kansallista lainsäädäntöä. Myös valvontaviranomaisten resurssit vaihtelevat merkittävästi maasta toiseen.

Eroa on Heinäluoman mukaan myös asenteissa.

”Kun puhutaan jopa sadoista miljardeista, pienikin prosenttihyöty tarkoittaa isoa kasaa euroja näiden maiden valtaapitäville, jotka ovat verkostoituneet kyseenalaisten toimijoiden kanssa.”

Järjestelmä vuotaa.

”Heikoin lenkki on yhtä kuin koko EU:n rahanpesun torjuntajärjestelmän todellinen suorituskyky. Ja se heikoin lenkki on tosi heikko”, sanoo Heinäluoma.

Heinäluoma johtaa Center of European Policy Studies (CEPS) tutkimuslaitoksen työryhmää, jonka tehtävänä on etsiä uusia keinoja rahanpesun lopettamiseksi. Työryhmä aloittaa työnsä tammikuun 23. päivä. Ryhmä pohtii, pitäisikö hylätä direktiivit ja laatia sen sijaan rahanpesua koskeva EU-asetus. Toinen iso kysymys koskee valvontaa.

Heinäluoma kannattaa itse sekä asetusta että eurooppalaista valvontaelintä.

”Jos toimijalla on hyvät suhteet kansalliseen valvojaan, se saattaa johtaa siihen, että toimija on suojassa ja häntä ei tutkita.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE