Politiikka
9.4.2017 21:39 ・ Päivitetty: 9.4.2017 21:41
Eero Heinäluoma: ”Pääministeri Sipilän työ tulee käymään erittäin ohdakkeiseksi”
Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) katsoo, että kuntavaalien tuloksella on iso yleispoliittinen merkitys.
– Puolueitten järjestykset muuttuivat aika dramaattisesti eduskuntavaaleista. Pääministeripuolue tippui kolmoseksi ja toiseksi suurimman puolueen (perussuomalaiset ) äänimäärät romahtivat alle puoleen eduskuntavaaleista ja selvästi myös alle viime kunnallisvaalien.
Heinäluoma toteaa, että 2012 edellisissä kuntavaaleissa ykkönen oli kokoomus ja kakkonen demarit ja puolueitten järjestys oli sama eduskuntavaaleissa vuotta aikaisemmin eli tässä asiassa ei isoa muutosta tapahtunut.
Sen sijaan Heinäluoman mukaan iso muutos on se, että hallituspuolueet yhdessä näyttävät saavan nyt vain noin 47 % äänistä ja opposition äänisaldo on hallituspuolueita isompi.
– Olihan tämä iso epäluottamuslause hallitukselle. Tällä on jatkoseurauksia kyllä. Pääministeri Sipilän (kesk.) työ tulee käymään erittäin ohdakkeiseksi, Heinäluoma summaa.
– Sekä keskustassa että perussuomalaisissa syntyy tarve vaikuttaa enemmän hallituksen politiikkaan.
– Tämä on selvästi suosinut kokoomusta tällainen markkinaorientoitunut politiikka, mutta keskustan äänestäjillä on huomattavia vaikeuksia pysyä perässä ja perussuomalaisten äänestäjät eivät enää pysy perässä. Se varmasti johtaa molemmissa puolueissa keskusteluun, että hallituspolitiikan suunnan pitää muuttaa. Tästä seuraa se, että hallituksen sisäiset jännitteet tulevat kasvamaan.
”Vapaavuori lanasi kyllä pormestarinvaalissa demarit pahasti.”
Heinäluoma toteaa, että oppositiossa selvästi suurin voittaja on vihreät.
– Vihreät on nyt monessa kaupungissa noussut keskeiseksi puolueeksi. Silläkin tulee olemaan oma vaikutus ennen kaikkea kuntapolitiikkaan, opposition kesken tuloksilla ei eduskunnassa ole samaa merkitystä.
Helsingin tuloksesta Heinäluoma toteaa olevansa surumielinen. Kannatuslaskua on tulossa noin kolme prosenttiyksikköä.
– Se on demareille kyllä kova paikka. Vapaavuori (kok.) lanasi kyllä pormestarinvaalissa demarit pahasti Helsingissä. Moni lähti pohtimaan pormestarin valintaa eikä ottanut huomioon, että sitten kun äänestää Vapaavuorta niin saa koko kokoomuksen programmin. Se koskee kaavoitusta, asuntoasioita ja myös sitten suhdetta julkisiin palveluihin.
– Tämä on demareille vaikea paikka ja antaa aiheen tietysti laajasti pohtia demareiden vaalityötä ja kunnallispolitiikkaa Helsingissä.
”Iloitse eniten siitä, että Eveliina on päässyt ensikertalaisena sisään.”
Heinäluoman oma äänisaldo on komea, 6 511 ääntä. 2012 vaaleissa hän sai 5 243 ääntä. Kaupunginvaltuustoon pääsi myös Eveliina Heinäluoma (sd.) 1 230 äänellä. Yhteiskuntatieteiden maisteri Eveliina Heinäluoma on Eero Heinäluoman tytär.
– Täytyy olla tyytyväinen henkilökohtaiseen kannatukseen ja ääniin ja totta kai iloitsen kaikkein eniten tänään siitä, että Eveliina on päässyt ensikertalaisena sisään. Helsingissä se on todella vaikea tehtävä. Hän teki erittäin hyvän aktiivisen kampanjan, jossa jalkatyöllä oli aika suuri rooli. Aina puhutaan somen merkityksestä, kyllähän Eve oli somessakin, mutta hän teki perinteisesti jalkatyötä kolme viikkoa joka päivä.
Heinäluomilla oli yhteinen vaaliauto, mutta he tekivät kampanjaa paljon myös erikseen.
– Tosi hyvä kokemus. 75 pysähdystä vaaliautolla. Useita tuhansia kahvikuppeja ja kolmisenkymmentätuhatta esitettä on tullut jaettua yhdessä tyttären kanssa. Hyvä mieli. Hirveän rohkaiseva palaute, Eero Heinäluoma summaa vaalikampanjan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.