Huvudnyheter

Eero Heinäluoma ser säkerhetsfrågor som centrala inför EU-valet

Topi Lappalainen
Eero Heinäluoma blev nominerad i EU-valet i samband med partifullmäktigemötet i Tammerfors.

Europaparlamentariker Eero Heinäluoma från Helsingfors är en av fem kandidater som SDP:s partifullmäktige nominerade i EU-valet i juni 2024 den 18 november 2023 i Tammerfors.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

De fyra övriga är Tanja Airaksinen från Kuopio, Emmi Lintonen från Forssa, Ville Merinen från Tammerfors och Suna Kymäläinen från Villmanstrand.

Till ABL:s fråga om Socialdemokraternas vision för Europa svarar Eero Heinäluoma att rörelsen måste ha en positiv vision som gäller hela Europa.

– Det gäller både det europeiska och det inhemska partiet, betonar Heinäluoma.

– När vi har så många svårigheter och problem, behöver en stor del av dem europeiska lösningar, fortsätter han.

Heinäluoma tror att säkerhetsfrågorna kan bli de mest centrala i valrörelsen inför EU-valet.

– Det handlar om säkerheten när det gäller det hemska kriget i Ukraina så att vi får Ryssland ut ur Ukraina. Det krävs europeisk vilja och åtgärder och hjälp till Ukraina, konstaterar Heinäluoma.

Också ett nytt avtal som reglerar flyktingarnas situation är något som Heinäluoma anser att vara en central säkerhetsfråga.

– Vi har en mycket bra modell som Ylva Johansson har föreslagit, påpekar han med tanke på den socialdemokratiska EU-kommissionären från Sverige som har ansvar för inrikes frågor.

– Hon har gjort ett mycket bra arbete att få till stånd ett gemensamt ställningstagande i rådet och det är mycket nära att också parlamentet kan acceptera det. Om vi får den här reformen före valet, är det en viktig sak för säkerheten i våra samhällen. Vi måste kunna lita på att vi har en fungerande gränsbevakning och vi måste vara redo att hjälpa sådana länder som har många flyktingar från sina grannländer.

Till ABL:s fråga om samarbete över partigränserna i Europa svarar Heinäluoma att det är något som Socialdemokraterna måste vara redo att prata om.

– Här i Finland har Sannfinländarna gjort det till en princip att de accepterar inga europeiska lösningar men om vi tänker logiskt måste det vara en europeisk lösning som hjälper alla. Samma principer måste gälla alla och vi måste vara redo att hjälpa och samtidigt måste de som inte är flyktingar kunna åka tillbaka till sina ursprungsländer, avslutar Heinäluoma.

I lördagens presskonferens deltog Ville Merinen, Suna Kumäläinen, partiordförande Antti Lindtman, partisekreterare Mikkel Näkkäläjärvi, Tanja Airaksinen, Emmi Lintonen och Eero Heinäluoma. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE