Huvudnyheter
15.1.2022 16:31 ・ Uppdaterad: 15.1.2022 16:42
Eero Heinäluoma upplevde en positiv stämning i Karis
Europaparlamentarikern Eero Heinäluoma besökte Karis den 15 januari och stämningen var på topp vid SDP:s kampanjtält på Köpmansgatan. ABL var på plats för att ta pulsen på kampanjen inför välfärdsområdesvalet. Heinäluoma och riksdagsledamot Johan Kvarnström redogjorde för sina intryck, medan kandidaterna Heidi Åkerfelt och Christer Lindström berättade om sina kampanjer.
– Människorna är intresserade av valet, sade Heinäluoma som hade besökt också andra västnyländska orter under lördagen.
Enligt Heinäluoma är en faktor som förklarar intresset att det rör sig om ett helt nytt val.
– Nu, en vecka före valet, har ganska många sagt att de kommer att rösta, berättade europaparlamentarikern om sina möten med potentiella väljare.
En viktig poäng bakom Heinäluomas turné i Västra Nyland var inte bara att visa sitt stöd för kandidaterna, utan att väcka intresse för valet utanför de stora städerna.
– Esbo är så stort att det är viktigt att andra delar av Västra Nyland är aktiva, sade Heinäluoma som besökte Vichtis, Lojo, Raseborg och Hangö.
Till en början hade många väljare inte vetat så mycket om valet men nu verkar det enligt Heinäluoma bli klarare för många vad valet handlar om. Han upplevde att attityden bland dem han talat med var positiv både gällande själva valet och SDP. Han trodde att valdeltagandet blir högre än i EU-valet men något lägre än vad det brukar vara i kommunalval.
Relativt lovande första dagar av förhandsomröstningen
Johan Kvarnström upplevde också att stämningarna var riktigt fina.
– Solen skiner och kandidaterna är på hugget och kampanjen är i gång och det mest glädjande är att det just nu diskuteras de frågor som valet verkligen handlar om. Det är social- och hälsovårdsfrågor och frågor om räddningstjänsten som är på agendan och som folk pratar om och inte en massa ovidkommande.
Kvarnström menade att det är svårt att förutspå valdeltagandet men att röstningen hade börjat i ganska samma takt som i kommunalvalet de första dagarna.
– Det har funnits en risk när det har pratats så mycket om att valdeltagandet blir lågt att det blir en självuppfyllande profetia men jag hoppas och tror att det blir hyfsat. Det ser relativt lovande ut utifrån de första dagarnas rapporter om förhandsröstningen, sade Kvarnström.
– Alla jag har pratat med vill uttryckligen rösta på någon från den egna kommunen. Det har varit ett frågetecken. Rösterna från fältet från den här delen av Västnyland tyder på att folk vill hålla representationen härifrån.
Kvarnström menade att socialdemokraterna jobbar som ett lag och SDP i Raseborg har goda kontakter med kamraterna i Esbo men vill samtidigt få in så många egna kandidater som möjligt.
Åkerfelt vill utveckla servicen
Heidi Åkerfelt har en stark kampanj på gång och hon upplevde för sin del att det blir livligare för varje veckoslut.
– Det är roligt att träffa människor och träffa kandidater och diskutera, sade Åkerfelt som betonade vikten av att få höra vad väljarna anser vara det viktigaste när det gäller välfärdsområdet.
Många frågar enligt Åkerfelt vad SDP har för målsättningar och också regionala frågor intresserar, till exempel vad hon som kandidat tänker att göra för raseborgarna.
– Det är viktigt att lyfta fram att det här är en reform som i många år har varit på kommande och nu blir av och vi vet inte ännu i detta läge hur allting kommer att förefalla om två år. Vi måste samarbeta och utveckla servicen, göra den mera tillgänglig. Det är också viktigt att komma ihåg tvåspråkigheten, listade Åkerfelt.
– Om vi inte har de arbetstagare som gör vårdjobbet, så har vi ingen service. Vi ska sätta personalen som nummer ett och ta hand om dem på ett vettigt sätt, så att social- och hälsovårdsbranschen blir mera attraktiv än vad den har varit de senaste femton åren.
Lindström värnar om räddningsväsendet
Christer Lindström från Billnäs är pensionerad brandchef och han vill hålla frågorna som berör räddningsväsendet på agendan.
– Det var orsaken till att jag blev tillfrågad att ställa upp i det här valet, att jag har kännedom om brand- och räddningssidan. Jag gick med på det och här är jag nu!
För Lindström är den viktigaste frågan bevakningen av avtalsbrandkårernas situation, hur de kommer att fungera i fortsättningen.
– Jag har varit med i tiderna och gjort avtalen för avtalsbrandkårerna.
– Det kostar ingenting med en frivillig brandkår om man tänker efter, sade Lindström som underströk att om det är ett långt avstånd till en ordinarie brandkår, då är man helt beroende av de frivilliga kårerna i en nödsituation.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Nyheter