Kultur

Eeva Putro: “Det har varit jättefrustrerande”

Foto: Okko Oinonen
Eeva Putro är skådespelare och manusförfattare.

Eeva Putro är skådespelare och manusförfattare till den internationella succéfilmen Tove. När kulturfolket ordnade Måttet är rågat-demonstrationen den 3 juni 2021 i Helsingfors var hon på plats. ABL frågade henne om kulturbranschens situation.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Någon från alla partier står där och säger att vad ni har att säga är jätteviktigt. Men vad har de gjort för oss det senaste året? frågar Putro som var nöjd med att demonstrationen ordnades.

 

– Det har varit jättefrustrerande att allt annat är öppet, till exempel restaurangerna. För oss har det gällt att senarelägga produktionerna hela tiden eller ställa in. Jag hade två produktioner, Teater Mestolas och Siriusteaterns Det svarta fåret och en produktion med Nationalteatern som fick skjutas upp, berättar Putro.

 

Enligt henne var det speciellt fint med sättet hur demonstrationen ordnades.

 

– Alla stod nästan stilla och stirrade mot riksdagshuset. Stämningen var allvarlig och jag kunde känna den goda energin att alla står här och vi stödjer varandra och vill ha bättre tider. Det handlar inte bara om coronarestriktioner. Stödet till kulturen har skurits ned, kommenterar Putro.

 

Att Finland satsar på torv i stället för kultur och forskning är något som hon upplever som extra problematiskt.

 

– Vi stöder en bransch som förstör naturen när vi kunde satsa på det som sysselsätter många och är viktigt för människornas välmående, sade Putro om kulturbranschen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE