Ulkomaat
4.3.2023 14:12 ・ Päivitetty: 4.3.2023 14:14
”Ei neuvoteltavaa” – Erkki Tuomioja: Valtuuskunnan vierailu on Orbánin sisäpoliittista peliä
Unkarin parlamentin valtuuskunta saapuu Suomeen ensi viikon keskiviikkona keskustelemaan maiden välisistä suhteista sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia hiertävistä asioista.
Unkari on antanut ymmärtää, että Suomi ja etenkin Ruotsi ovat levittäneet säännöllisesti valheita ja keksittyjä uutisia Unkarista. Kyse on muun muassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ja tämän takia Unkarilta jäädytetyistä EU-tuista.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja pitää Unkarin parlamentin valtuuskunnan vierailua Viktor Orbánin johtama Fidesz-puolueen valtuuskuntana, ei parlamentaarisena delegaationa. Hän sanoo vierailun taustalla olevan Unkarin sisäpolitiikka.
– Suomella ei ole valtuuskunnan kanssa mitään neuvoteltavaa eikä mitään selitettävää, Erkki Tuomioja sanoo.
Unkarin poliittiseen retoriikkaan kuuluu vahvasti loukkaantuminen ja anteeksipyyntöjen vaatiminen.
Unkari ja Turkki ovat viimeiset Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Tuomioja ei usko, että Unkari ja Turkki keskenään koordinoisivat jäsenyyden ratifioinnin etenemistä, mutta ei pidä tätä mahdottomanakaan.
Tuomioja ei myöskään usko, että Unkari yrittäisi valtuuskunnan vierailulla vaikuttaa maan jäädytettyjen EU-varojen vapauttamiseen. Samaa mieltä on eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. Hän tapaa Unkarin valtuuskunnan keskiviikkona.
– En näe yhteyttä Nato-prosessin ja Unkarin EU-varojen jäädyttämisen välillä. Nämä (Nato ja EU) ovat täysin eri järjestöjä, EU:ssa komissio valvoo asioita, Vanhanen totesi tänään Ylen Ykkösaamussa.
Unkariin erikoistunut tutkija Heino Nyyssönen arvioi Ylen haastattelussa, että Unkarin Suomeen lähettämä delegaatio on pelottelua.
– Unkarin poliittiseen retoriikkaan kuuluu vahvasti loukkaantuminen ja anteeksipyyntöjen vaatiminen. Monien Euroopan maiden näkemykset Unkarista poikkeavat vahvasti siitä, miten valtapuolue Fidesz asiat näkee, Nyyssönen sanoi Ylelle.
Edelleen on epäselvää, milloin Unkari parlamentti aikoo käsitellä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia. Unkari on siirtänyt asian käsittelyä useampaan kertaan viime syksystä lähtien.
Neuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä jatkuvat ensi viikolla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.