Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

“Ei ole liioiteltua sanoa..” – onko Euroopan neuvosto lähellä loppuaan?

Euroopan neuvoston parlamentaarikot on kutsuttu kriisikokoukseen Ranskan Strasbourgiin. Taloushuolet ja poliittiset erimielisyydet piinaavat neuvoston toimintaa tällä hetkellä. Yleiskokouksen asialistalla on sääntömuutos, joka koskee jäsenmaiden oikeuksia ja velvollisuuksia parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Demokraatti

Demokraatti

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Neuvos jäseniin kuuluva Venäjä on yksi suurimmista rahoittajamaista. Se ei ole kuitenkaan maksanut jäsenmaksua helmikuun 2017 jälkeen vastalauseena yleiskokouksen vuosien 2014 ja 2015 päätöksille, joilla rajoitettiin Venäjän parlamenttivaltuuskunnan osallistumisoikeuksia Krimin miehityksen takia. Turkki ilmoitti tämän vuoden alussa, ettei maa aio toimia jatkossa suurena rahoittajamaana.

– Järjestön taloudellinen tilanne on hankala, mutta sen suurin ongelma on se, että ihmisoikeudet ovat järjestön joidenkin jäsenmaiden osalta politisoituneet, kertoo Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.).

Guzenina on myös huolissaan nykyisestä kehityksestä, jossa jäsenmaat sivuuttavat yhteisön perusarvoja ja jättävät ihmisoikeustuomioistuimen tuomiot  täytäntöön panematta.

– Ei ole liioiteltua sanoa, että koko järjestön rooli ja tulevaisuus vaatii perusteellisen käsittelyn ja itse katson, että meidän, siis Suomen, täytyy tässä olla ratkaisuja aktiivisesti hakeva, Guzenina luonnehtii.

Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajuus lankeaa Suomelle tämän vuoden marraskuussa. Ajankohta on varsin erityinen, koska järjestö täyttää 70 vuotta. Guzenina kertookin, että pessimistisimmät ovat pohtineet, tuleeko järjestö näkemään 80-vuotisjuhlapäiväänsä.

– Ei ole liioiteltua sanoa, että Euroopan neuvosto on historiansa suurimmassa poliittisessa, taloudellisessa ja oikeudellisessa kriisissä”, Guzenina summaa.

Lisää aiheesta

Suomen valtuuskunnasta yleiskokouksen syysistuntoon osallistuvat Maria Guzeninan lisäksi Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.) sekä varajäseninä Petri Honkonen (kesk.), Jutta Urpilainen (sd.), Anne Louhelainen (sin.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.). Kokoukseen odotetaan osallistuva yli 700 kansanedustaajaa eri maista.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE