Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Ei tarvitse hävetä valitaan presidenttiehdokkaaksi kuka tahansa” – Tarja Halonen arvioi SDP:n kandidaatit

Presidenttiehdokaspaneeliin osallistuivat (vasemmalta) Tarja Halonen, Sirpa Paatero, Tuula Haatainen ja Maarit Feldt-Ranta

Presidentti Tarja Halosen mukaan SDP:n ei tarvitse hävetä presidenttiehdokastaan, kuka kolmesta kandidaatista sitten tehtävään valitaankaan.

– Oikein hienoja ehdokkaita. Ei se tästä kiinni jää.

Halonen kommentoi ehdokkaita ja heidän pitämiään puheita Porin SuomiAreenassa, jossa vietetään tänään SDP:n puoluepäivää. Osana päivän ohjelmaa Areenan Purje-lavalle nousi SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen sekä Sirpa Paatero.

Kandidaattien päänmenoksi oli suunniteltu presidentiksi pyrkivien Idols, jossa tehtävänä oli pitää tasavallan presidentin vuosittainen uudenvuoden puhe, tosin vain puolentoista minuutin pituisena.

Maarit Feldt-Ranta korosti puheessaan, että vaikka satavuotias Suomi on huikea menestystarina, Suomessa on silti yhä liikaa köyhyyttä.

– Tasa-arvo on Suomen menestyksen kivijalka. Eriarvoisuus on kuitenkin kasvanut viime vuosina, hän totesi.

– Se on riski Suomen turvallisuudelle ja tasapuoliselle kehittymiselle.

Lisää aiheesta

Feldt-Ranta mukaan sama pätee myös maailmanlaajuisesti.

– Eriarvoisuus johtaa sotiin ja konflikteihin. Yli 60 miljoonaa ihmistä pakenee riistoa, sortoa ja nälkää. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat parasta turvallisuuspolitiikkaa. Tässä Suomi ja muut Pohjoismaat voivat tehdä paljon.

– Satavuotiaan Suomen tavoitteena on reilumpi Suomi ja turvallisempi maailma. Sen me teemme yhdessä, tillsammans, hän lopetti.

Meitä kannattelevia aroja ovat avoimuus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

Tuula Haatainen puolestaan esitti satavuotiaan Suomen matkan hyvinvointivaltioksi tuhkimotarinana, jota ihaillaan maailmalla.

– Meitä kannattelevia arvoja ovat avoimuus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, hän painotti.

Haatainen kuvaili tunteikkaasti vierailuaan turvapaikanhakijoiden leiriin Kreikkaan, jossa hän oli tavannut pienen tytön.

– Muistan tytön hellyttävän hymyn, kun hän sai leirin koulussa piirtää ja värittää. Tämä tyttö on nähnyt matkallaan liikaa kauhua ja jopa kuolemaa.

– Mitä vastaamme hänelle, jos kylmästi käännämme katseemme pois ja annamme vallan välinpitämättömyydelle, Haatainen kysyi.

Haatainen painotti, että Suomen on aktiivisella toiminnallaan luotava toivoa paremmasta siellä, missä toivottomuus on vienyt uskon tulevasta.

Hänen mukaansa Suomella on nyt tilaisuus olla rakentamassa sosiaalisesti eheämpää maailmassa ja Eurooppaa.

– Emme voi sulkea silmiä myöskään kotimaassa. Perheiden selviytyminen, nuorten osallisuus sekä ikääntyneiden kokema turvallisuus on koetuksella.

– Nuorten on voitava luottaa siihen, että Suomi on kaikkien yhteinen. Haluan, että Suomi on maa, joka luo nuorille uskoa siihen, että taustasta riippumatta on mahdollista edetä elämässä, jopa presidentiksi. Siitä tasa-arvossa ja demokratiassa on kysymys.

Tavoitteena tulee olla, että kaikki voivat elää ilman pelkoa.

Sirpa Paatero keskittyi puheessaan turvallisuuteen. Hänen mukaansa se rakentuu arjesta, jossa kaikilla tulee olla mahdollisuus työhön, toimeentuloon, koulutukseen, läheisiin ihmisiin sekä kokemus siitä, että on mukana yhteiskunnassa.

– Tavoitteena tulee olla, että kaikki voivat elää ilman pelkoa. Tähän tavoitteeseen ei päästä jakamalla suomalaisia niihin, jotka pärjäävät entistä paremmin ja niihin, jotka pärjäävät entistä huonommin.

– Tavoitteeseen ei päästä myöskään rakentamalla muureja eikä eristämällä ihmisiä toisistaan.

Yhtenäisen Suomen sekä maailman voi hänen mukaansa tavoittaa ymmärtämällä ja kunnioittamalla toisia ihmisiä. Hän korostaa, että toimiva suomalainen yhteiskunta sekä YK:n vuosituhannen tavoitteet ovat onnistuneita kokonaisuuksia, jotka tehtiin yhdessä ja sopimalla.

– Näin voidaan myös tehdä tulevaisuudessa.

– Nyt on tehtävä työtä sen eteen, että yhteiset tavoitteet jaetaan ja meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä työtä sen yhteisen turvallisemman maailman puolesta, yhdessä tillsammans.

Suomi ei voi rakentaa omaa turvallisuutta sulkemalla ovia ja ikkunoita.

Presidentti Halonen arvioi suoritukset lavalla tuoreeltaan. Hän piti erittäin hienona, että kaikki kandidaatit pystyivät puheessaan sitomaan johdonmukaisesti vietetyt sata vuotta myös tulevaisuuteen.

– Suomi 100 -teema ”yhdessä” toistui laajemmassa kansainvälisessä kehyksessä. Puheissa nähtiin se, että Suomi ei voi rakentaa omaa turvallisuutta sulkemalla ovia ja ikkunoita. Tässä mielessä annan kaikille hyvät pisteet.

Halonen kertoi myös pitävänsä siitä, että puheet pidettiin seisaaltaan, ei istualtaan. Hänen mukaansa kaikki puhujat ovat myös hyvin valmiita puhujia.

Halonen totesi paneelin aikana myös tunteneensa lämpimän ailahduksen sisällään kuullessaan, että SDP:n presidenttikandidaateiksi on valikoitunut kolme naisehdokasta.

– Kun oma presidenttikauteni oli päättymässä, niin kaikki sanoivat sen olevan kiva asia, että Suomessa oli nyt ollut naispresidentti.

– Itse haluan kuitenkin korostaa, että se oli kiva alku, mutta yksi kerta ei ole vielä sama, kuin naispresidenttisyys olisi normaali tapahtuma.

Otsikosta on poistettu pilkku klo 14:54.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE