Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Ei tuo säästöjä eikä parempaa hoitoa” – viisi arvostettua professoria ja ylilääkäriä lyttää soten täysin

Kolme nykyistä ja kaksi eläkkeellä olevaa arvostettua HUS:n professoria ja ylilääkäriä arvostelee kovasanaisesti sote-uudistusta Lääkärilehdessä. Asiantuntijat ovat päätyneet siihen lopputulemaan, että sote-uudistus ei tuo säästöjä eikä parempaa hoitoa.

– Väestölle on luvattu valinnanvapautta ja alueellisesti tasapuolista hoitoon pääsyä. Tästä on muodostunut kuvitelma paremmasta hoidosta. Todellisuus voi helposti muotoutua päinvastaiseksi, Näkökulma-palstalla huomioidaan.

Artikkelin takana ovat ortopedian ja traumatologian dosentti, professori Eero Hirvensalo, emeritus-professori, kokoomuksen entinen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara, emeritus-profesori Tari Haahtela, vatsaelinkirurgian dosentti, professori Ari Leppäniemi ja plastiikkakirurgian professori Erkki Tukiainen.

He pelkäävät, että ”perusterveydenhoitoon varatut rahat ovat vaarassa huveta vääriin taskuihin”.

– Nopean pääsyn lääkärille muutos ehkä mahdollistaa, mutta lääketieteellisesti perusteltuun, vaikuttavaan tutkimukseen ja hoitoon pääsyä se ei takaa, jos palvelua tarjoavan yksikön tulomuodostus on riippuvainen tutkimuksen ja hoidon kokonaiskustannuksien säästöistä. Potilas jää säästöpaineessa helposti vaille tarvitsemaansa oleellista hoitoa.

Asiantuntijat varoittavat, että kiireellisen ja päivystyksellisen hoidon tarve kasvaa.

– Inhimillisten kärsimysten lisäksi tämä johtaa huonompiin hoitotuloksiin ja lisännee paitsi sairastavuutta, myös korvattavien potilasvahinkojen määrää. Tämä heikentää osaltaan maamme yleistä talouskehitystä.

Lisää aiheesta

Kukaan ei ole kyennyt esittämään, miten nuo säästöt oikeasti syntyvät.

Professorit ja ylilääkärit kysyvät, mihin on unohdettu osaamiskulttuuri. He muistuttavat, että osaamisen pako on jo alkanut kahdeksassa keskussairaalassa, jotka on mielletty ”vajaakuntoisiksi”.

Viisikon mukaan ruotsinkielistä palvelua ei voi aloittaa määräyksellä Seinäjoella.

– Vapaaehtoisuuteen perustuva ruotsinkielisen henkilöstön siirtyminen työn perässä Vaasasta Seinäjoelle ei ole realistinen ajatus. Jo suomenkielisen Fimean siirto Kuopioon oli aluepoliittinen illuusio.

Artikkelin allekirjoittajat muistuttavat, että hallinnollinen päätös, joka rajoittaa sairaaloiden erikoissairaanhoitoa, lamaannuttaa koko sairaalayhteisöä. Sen seurauksena motivaatio, uskallus ja osaaminenkin voi laskea.

He pelkäävät, että hoidon priorisointi ja koordinointi vaikeutuu entisestään.

– Terveiden ja riskittömien potilaiden leikkaushoidolla saadaan lähes aina hyviä tuloksia. Tämä johtaa vääristyneeseen potilasvalintaan. Jos lääkärikohtaista ”komplikaatiorekisteriä” aletaan seurata tiukasti, ei vaikeiden leikkausten ja riskipotilaiden hoitoon välttämättä saada parasta osaajakuntaa. Näin on käynyt jo monessa seurantaa harjoittavassa maassa.

Asiantuntijat ovat huolissaan myös siitä, kenen tehtävä on varautua suuronnettomuuksiin. Nykyisin se on ollut puhtaasti julkisen terveydenhuollon tehtävä. Sote-valmisteluissa tätä ei ole tuotu esille.

Säästön tarve on viisikon mukaan unohtunut esitetyssä uudistusmallissa: ”se on jäänyt sivuraiteelle”.

– Kukaan ei ole kyennyt esittämään, miten nuo säästöt oikeasti syntyvät.

Professorit ja ylilääkärit varoittavat liiallisesta kiireestä käytännöistä päättämisessä.

– Se ei ole nyt järkevää eikä perusteltua. On aika julkiselle keskustelulle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE