Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

9.4.2024 04:23 ・ Päivitetty: 9.4.2024 05:30

EIT antaa tänään merkittävät ennakkopäätökset ilmastonmuutokseen, tuomioistuimen ratkaisut sitovat myös Suomea

AFP / LEHTIKUVA / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Kuva Portugalista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa tänään kolmeen oikeusjuttuun ratkaisut, jotka voivat vaikuttaa Euroopan valtioiden ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EIT:n ratkaistavana olevissa jutuissa on kyse siitä, ovatko Euroopan maiden hallitusten säätämät ilmastotoimet riittäviä vai rikkovatko ne Euroopan ihmisoikeussopimusta ja siinä mainittua oikeutta elämään.

Tuomioistuimeen päätyneet valitukset koskevat Sveitsissä, Ranskassa ja Portugalissa vireillä olleita oikeusjuttuja. Ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitovat kuitenkin kaikkia sen jäsenmaita, joihin kuuluu myös Suomi.

Ranskan Strasbourgissa sijaitseva EIT on ylin valitustuomioistuin Euroopassa, ja se ottaa käsittelyynsä vain tapauksia, jotka ovat käyneet kotimaissaan kaikki oikeusasteet läpi.

EIT:ltä tänään saatavat ratkaisut ovat ensimmäiset, joissa tuomioistuin ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Siksi niitä pidetään mahdollisesti merkittävinä oikeudellisina ennakkopäätöksinä.

KANSALAISJÄRJESTÖ Global Legal Action Networkin (GLAN) juristi Gerry Liston arvioi, että tuomioistuimen kannat voivat merkitä käännettä ”kamppailussa elinkelpoisen tulevaisuuden puolesta”.

-  Voitto yhdessäkin kolmesta jutusta voisi olla merkittävin ilmastonmuutosta koskeva juridinen ratkaisu sitten vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen, Liston sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sveitsiä koskevassa valituksessa on kyse sveitsiläisen kansalaisjärjestön ajamasta tapauksesta. Järjestön mukaan Sveitsin viranomaiset ovat epäonnistuneet ilmaston suojelemisessa tavalla, joka vaarantaa terveyttä.

Ranskan valtiota koskevaa valitusta ajaa puolestaan Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Grande-Synthen rannikkokunnan entinen pormestari. Hän väittää, että Ranskan valtion vajavaiset toimet asettavat riskin sille, että kunta vajoaa mereen.

Portugalissa vireille tullutta valitusta on ajanut joukko nuoria, jotka alkoivat toimia maassa vuonna 2017 roihunneiden voimakkaiden maastopalojen vuoksi. Valituksessa vastapuolena ovat Portugalin lisäksi kaikki muutkin EU-valtiot sekä Norja, Sveitsi, Turkki, Britannia ja Venäjä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU