Politiikka
21.12.2016 21:25 ・ Päivitetty: 21.12.2016 21:25
EK ja Suomen Yrittäjät kiittävät hallitusta valinnanvapausmallista – EK myös huolissaan kustannusten kasvusta
Hallituksen linjaukset julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta ovat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan kokonaisuutena hyviä.
– Valinnanvapaudesta on onneksi tulossa laaja sosiaalipalveluissa ja perustason terveyspalveluissa. Sen sijaan erityistason terveyspalveluissa valinnanvapautta olisi voinut lisätä vielä enemmän, EK:n johtaja Ilkka Oksala toteaa.
EK:n mukaan valinnanvapauden avulla eri tuottajat huolehtivat palvelujensa saatavuudesta ja laadusta. Tällöin asiakkaitaan hyvin palvelevat tuottajat pärjäävät ja heikot karsiutuvat markkinoilta.
– Valitettavasti hallituksen rohkeus ulottaa valinnanvapaus erityistason terveyspalveluihin loppui kesken. Päätösvalta näiden palvelujen valinnanvapauden laajuudesta ollaan antamassa maakunnan päättäjille. Näin hallituksen ei olisi pitänyt linjata, sillä ratkaisu johtaa maakunnan oman tuotannon suosimiseen. Lisäksi eri puolilla Suomea valinnanvapaus toteutuu eri tavalla. Tämä vaarantaa myös tavoitetta hillitä kustannusten kasvua, Oksala sanoo.
Hallituksen linjaama maakunnan omistuksessa olevan palvelutuotannon yhtiöittäminen jäi myös EK:n näkökulmasta vajaaksi.
– Hallituksen olisi pitänyt pitää kiinni aikaisemmasta linjauksestaan, jonka mukaan maakunnan omistuksessa oleva tuotanto yhtiöitetään aina, kun maakunta tuottaa palveluja kilpailluilla markkinoilla. Yhtiöittäminen on järkevä tapa kannustaa julkisen vallan omistaman tuotannon tehostamiseen, Oksala sanoo.
”Tärkeää on, ettei yhteishankintakeskusta tule.”
– Ensitietojen perusteella hallitus on onnistunut vaativassa tehtävässään. Valinnanvapaus toteutuu laajana, mikä on tärkeä asia suomalaisille, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuoreita tietoja sote-uudistuksesta.
Hän korostaa, että tietoja yksityiskohdista ei vielä juurikaan ole.
– Uusi malli näyttää avaavan lisää tilaa pienille ja keskisuurille yrityksille sote-kentässä, kun tavoite on, että peräti kaksi kolmasosaa sote-palveluiden kustannuksista on valinnanvapauden piirissä. Se on tärkeää palveluiden kehityksen, laadun ja kilpailun kannalta. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat hyviä keinoja toteuttaa valinnanvapautta sekä asiakkaan että pk-yritysten näkökulmasta, Pentikäinen sanoo.
– Tärkeää on myös, ettei yhteishankintakeskusta tule, vaan maakunnille jää harkintavaltaa ja liikkumatilaa hankinnoissa. Mammuttimainen yhteishankintakeskus olisi johtanut hankintojen keskittämiseen, mikä olisi pudottanut pienet yritykset pois markkinoilta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.