Politiikka
29.6.2017 10:35 ・ Päivitetty: 29.6.2017 10:50
EK-johtaja hyökkää blogissaan – kyseenalaistaa “ns. perustuslakiasiantuntijoihin” luottamisen
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Ilkka Oksala (kuvassa) pui perustuslakivaliokunnan tänään julkaistua sote-lausuntoa blogikirjoituksessaan, joka on julkaistu EK:n sivuilla.
Kirjoituksessaan Oksala kyseenalaistaa valiokunnan lausunnon sisältöä sekä perustuslakivaliokunnan asiantuntijuutta. Hänen mukaansa arvioidessaan lakiesitysten perustuslainmukaisuutta joutuvat perustuslakivaliokunnan jäsenet valitettavasti luottamaan niin sanottuihin ”perustuslakiasiantuntijoihin”.
– Heidän valtansa onkin kasvanut parlamentarismin ja demokratian kustannuksella, Oksala kirjoittaa.
– Kun perustuslakiin lisättiin ns. TSS-oikeudet eli taloudelliset-, sosiaaliset- ja sivistykselliset oikeudet avautui näille ”perustuslakiasiantuntijoille” oiva mahdollisuus. Osahan heistä oli jo pitkään halunnut TSS-oikeudet myös Suomeen, kun ne kerran olivat DDR:n perustuslaissa. Muistan omilta opiskeluajoiltani nämä ”ajattelijat”.
Ihmettelen kovasti tulkintaa, että sote-tuotannon yhtiöittäminen olisi perustuslain vastaista.
Oksalan mukaan ei liene sattumaa, että monen perustuslakiasantuntijan oma kielteinen suhtautuminen yksityiseen palvelutuotantoon tai markkinatalouteen heijastuu heidän perustuslakitulkintoihinsa.
– Vaikka olenkin juristi, en ole perustuslakiasiantuntija, enkä missään tapauksessa EK:ssa töissä olevana väitä olevani puolueeton asiantuntija, niin ihmettelen kovasti tulkintaa, että maakuntaomisteisen sote-tuotannon yhtiöittäminen olisi perustuslain vastaista.
Lisää aiheesta
Hänen mukaansa onkin lähinnä absurdia väittää yhtiöittämisvelvoitteen vaarantavan yhdenvertaisuuden, kun se nimenomaan parantaa sitä.
Oksanen käsittelee kirjoituksellaan perustuslakivaliokunnan sote-uudistuksesta antamaa lausuntoa. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan soten valinnanvapauslaki pitää valmistella uudelleen. Käytännössä hallituksen pitää antaa eduskunnalle täydentävä tai kokonaan uusi lakiesitys.
Valiokunta totesi muun muassa, että hallituksen esitys ei kuitenkaan turvaa kaikissa tilanteissa riittävää sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti kaikille. Lausunnon mukaan hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollot palvelut on perustuslain vastainen.
Otsikko korjattu klo 13:35.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.