Nyheter

Ekenäs Pensionstagare 40 år

Ekenäs Pensionstagare
Föreningens styrelse 2023. Från vänster Rauno Kousa, Harding Lindholm, Solveig Lindqvist, Märta Holmberg, Marita Eklöf, Bo Isaksson, Marianne Isaksson-Heimberg, Rita Pihlström, Krister Pihlström och Mona Råberg.

Ekenäs Pensionstagare firade senaste lördag 40-årsjubileum. Det har nu gått 40 år sedan föreningen grundades. Det är en livskraftig förening med en diger verksamhet som strävar till att ordna så mycket som möjligt som medlemmarna har behållning av.

Marianne Isaksson-Heimberg

Arbetarbladet

 

 

Föreningen är en viktig samlingspunkt och glädjekälla för medlemmarna. Den sociala samvaron är betydelsefull. Mången skulle sitta ensam hemma om inte verksamheten i föreningens regi fanns att tillgå.

Föreningen ordnar regelbundet träffar, i allmänhet varannan vecka med undantag för en sommarpaus. Men inte heller då hålls paus hela tiden. Mitt på sommaren bjuder föreningen medlemmarna på ett efterlängtat sommarkaffe på Café Gamla stan. Då är det kaffe och jordgubbsbakelse som gäller. Serverat i en lummig trädgård med vackra blommor och frodiga träd.

När det gäller sammankomsterna är föreningens mål att innehållet skall var så mångsidigt och omväxlande som möjligt. Möten varvas med utfärder, föredrag, information, bingo, frågesport och luncher. Föredragen kan gälla alla tänkbara områden: hälsa och välfärd, seniorrådgivning, hörsel, glasögon, matvanor, böcker, närhistoria, kultur, lokalpolitik, viktiga händelser i bygden, landsomfattande politiska strävanden, hjälpverksamhet. Listan kan bli lång. Det firas också födelsedagar och hålls en minnesstund för de som gått bort under året. Julgröt före jul och ärtsoppa i fastlagstiden är också återkommande evenemang varje år.

När det gäller utfärderna, så är de vanligtvis inte så långväga. Hembygdsmuseerna i trakten är alltid värda ett besök, de belyser lokalhistoria och föremålen väcker minnen och kommentarer. Andra uppskattade besök har gjorts bl a till Frontmuseet i Lappvik och Kaptensbostället i Dragsvik.

Och nu var det dags att samlas till 40-årsjubileum på Hotel Sea Front i Ekenäs. Glada medlemmar och andra inbjudna vandrade in och satte sig vid de vackert dukade borden. Efter några korta hälsningsord av föreningens ordförande Marianne Isaksson-Heimberg tog Ulf Heimberg över ordet och därefter ville många av de inbjudna uppvakta föreningen med väl valda uppskattande och uppmuntrande ord.

Ulf Heimberg håller festtalet. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Så småningom blev det dags för en smaklig och vackert upplagd jubileumsmåltid serverad till borden för att betona det högtidliga i tillfället. Dylika jubileer firas inte varje år. Nu är det åtminstone 10 år till nästa gång.

Därefter blev det dags för dagens festtal. Ulf Heimberg höll ett uppskattat festtal på jubileet! Han berörde de äldres plats och förutsättningar i samhället och pratade också om det nya välfärdsområdet och vad det får till stånd gällande de äldres hälsa och socialt välmående och boendeformer. Mycket finns att förbättra.

Hur skall vi kunna försäkra om oss att de äldre får vara med och bestämma om och påverka det som berör dem i kommunen och i landet? De äldre är en växande och stor resurs i samhället och den resursen bör utnyttjas.

I välfärdsområdets sparkampanj får inte människan glömmas bort, konstaterar Ulf. Vårdarna har oftast bråttom, men apparater av olika slag kan i alla fall inte ersätta mänskliga kontakter. Det nationella målet är att åldringarna skall bo hemma allt längre, men då måste man också låta alla ha ett värdigt och tryggt liv med mänskliga kontakter och inte dömas till misär och ensamhet.

Allt detta i Ulf Heimbergs festtal. Dessutom berörde han kompetensbristen inom många branscher i arbetslivet. En blandning av yngre och äldre på en arbetsplats ger det bästa resultatet. En stor kunskap finns bland de äldre, även om unga kanske behärskar sådant som datateknik bättre.

Var fjärde pensionär skulle gärna arbeta längre inom arbetslivet. Och arbeta vid sidan om pensioneringen. Beskattningen av både pensionerna och arbetsinkomst vid sidan av pensionen är sedan någonting som borde åtgärdas snarast till det bättre. Pensionärerna behandlas inte rättvist i skattefrågor.

Åldersdiskriminering är vanligt i alla länder. Men Ulf berättade att den är minst i Japan, Kina och Sydkorea. Länder där man alltid sett upp till och respekterat de äldre i enlighet med där rådande kultur.

Talet avslutade han med att citera sånger och vitsar och kloka ord om pensionärer.

Ett exempel ”När jag blir pensionär skall jag njuta av livet och leva på besparingarna. Dock är det litet oklart vad jag skall göra från och med dag två”.

Efter en god festmåltid, festtal och premieringar fortsatte programmet med musik och sång av Viola och Kenneth, som också uppträtt i början av programmet. Nu vågade sig några på att ta en svängom på dansgolvet till deras trevliga dansmusik, som anpassats efter den sorts tillställning det var fråga om.

Efter firat 40- årsjubileum är föreningen beredd att fortsätta med sitt viktiga arbete för sina medlemmar och för de äldre och pensionärerna i allmänhet i kommunen och vid behov i dagens Finland. Det finns mycket att ta ställning till och försöka inverka på.

För att fortsätta arbetet önskar föreningen nya medlemmar välkomna.

Så som i alla andra föreningar har det blivit allt svårare att få folk att engagera sig för det gemensamma bästa. I dagens samhälle vill de flesta kanske tänka mest på sig själva och på sin egen fördel, tror Harding Lindholm, tidigare ordförande i föreningen.

Men den trenden vill föreningen bryta och lyfta fram samhörigheten pensionärer emellan, människor emellan.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE