Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kolumnit

1.11.2022 17:00 ・ Päivitetty: 1.11.2022 10:38

Eläinten ystävät ovat pettyneitä puolueisiin – turkistarhauskielto on saatava hallitusohjelmaan

Kari Hulkko
Turkistarhausta on vastustettu pitkään. Kuvan mielenosoituksesta helmikuulta 2010.

Hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista tuli eduskunnan lähetekeskusteluun 4.10.2022. Kyseinen päivä sattui olemaan kansainvälinen Eläinten päivä.

Tiina Ollila

Samana iltapäivänä Demokraatissa oli otsikko, jossa SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm sanoi, että puolueen ”tavoitteena on se, että seuraavalla hallituskaudella turkistarhaus siirtyy historiaan myös Suomessa”. Jos eläinpoliittisia vääntöjä ja pysähtyneisyyden tilaa ei ole seurannut, voisi kuvitella, että eläinten asiathan ovat esillä koko ajan!

VIIME vaaleissa eduskuntaan pyrki eläinten oikeuksien puolestapuhujaksi profiloitunut Animalian silloinen toiminnanjohtaja Mai Kivelä vasemmistoliitosta ja ensi kertaa eduskuntavaaleihin osallistunut eläin­oikeuspuolue.

Eläinoikeuspuoluetta äänes­ti marginaalinen joukko, mutta Kivelä pääsi sisään. Hallitusviisikon ympärillä käyty innostunut hype antoi toivoa lajirajat ylittävän oikeudenmukaisuuden huomioimiseksi.

Animalian ja SEYn yhteistiedotteessa sanottiin, että eläinmyönteisille puolueille tuli vaalivoitto ja että järjestöillä on suuret odotukset hallitusneuvotteluihin. Tuolloin järjestöjen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 82 prosenttia oli turkistarhauskiellon kannalla.

Tämän hallituskauden aikana turkistarhoilla on kuollut ja kuolee yhteensä noin 8 miljoonaa minkkiä, kettua ja supikoiraa.

SDP:N kesän 2020 puoluekokouksen päätöksen myötä hallituksen enemmistö on turkisvastainen. Eläinkentällä todettiin, että asema luo näille puolueille uutta painetta ja että olisi poliittinen tappio, jos ne epäonnistuisivat turkiseläinten olosuhteiden parantamisessa.

Nyt eletään eduskunnan kauden loppua. Turkis­asetusta ei ole tullut, eikä eläinlaki paranna turkis­eläinten asemaa saati kiellä turkistarhausta.

TURKISTARHAUS on mahdollista lakkauttaa Suomessa kestävällä tavalla. Animalian toimeksiannosta Tampereen yliopiston professori Eija Vinnari laati selvityksen turkistarhauksen nykytilasta ja kestävästä siirtymästä turkistarhattomaan Suomeen.

Selvityksen pohjalta osoitetaan seuraavalle hallituskaudelle useita toimenpiteitä. Turkistarhauksen lakkauttamisen siirtymäajaksi raportti suosittelee 5-7 vuotta.

ELÄINTEN ystävät ovat pettyneitä puolueisiin. Ihmisten oikeustajuun ei mahdu, että kolme hallituksessa olevaa puoluetta eivät saaneet julmalle ja tarpeettomalle alalle stoppia. Tämän hallituskauden aikana turkistarhoilla on kuollut ja kuolee yhteensä noin 8 miljoonaa minkkiä, kettua ja supikoiraa.

SDP:n kanta turkistarhaukseen oli eläinten oikeuk­sista välittäville iloinen uutinen, mutta linjauksia pitää tehdä todeksi.

Toinen toistaan seuraavien ihmiskeskeisten aihei­den oheen pitää mahtua eläinpolitiikkaa. Korona-aikana minkkitarhaukseen olisi jo pitänyt puuttua. Nyt on eläinten vuoro, ja aivan ensimmäisenä niiden eläinten, jotka odottavat turkistarhoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU