Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

14.3.2025 12:45 ・ Päivitetty: 14.3.2025 14:53

Elintarviketyöläiset kiristävät ruuvia – luvassa toinen leipomolakko

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SEL:n lakkovahteja Vaasanin Vantaan leipomolla varhain aamulla 11. maaliskuuta 2025.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL antoi neljännen lakkovaroituksen, joka koskee samoja 150 leipomoa ja lähes 2000 työntekijää, jotka ovat olleet tällä viikolla lakossa.

Demokraatti

Demokraatti

SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL eivät ole päässeet sopuun elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimusten sisällöstä. SEL vauhdittaa lakolla uusien työehtosopimusten syntymistä.

Jos sopimusta ei sitä ennen synny, alkaa leipomoiden lakko 31. maaliskuuta ja päättyy 3. huhtikuuta. Lakon piirissä ovat SEL:n tiedotteen mukaan Fazerin leipomot Lahdessa, Lappeenrannassa ja Vantaalla sekä kaikki Fazerin myymäläleipomot, Lantmännen Unibaken Joutsenon, Petikon ja Hyvinkään leipomot sekä Vaasanin Kiimingin, Kuusankosken, Vammalan ja Vantaan leipomot.

SEL on aiemmin antanut lakkovaroitukset Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin panimoille 23.-28. maaliskuuta sekä kolmelletoista liha-alan työpaikalle ja valmisruokatehtaalle 25.-27. maaliskuuta.

Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla.

SEL:N liittovaltuusto hylkäsi maanantaina yksimielisesti sovittelijan sovintoehdotuksen, joka olisi SEL:n mukaan tuonut elintarvikealan työntekijöille yleisen linjan alittavat palkankorotukset sekä heikennyksiä leipomoalan työntekijöiden työaikoihin, kuten 10 tunnin työpäivät tai kuusipäiväiset työviikot.

– Leipomoalan työntekijät eivät ansaitse työaikoihinsa tällaisia heikennyksiä, jotka vaarantavat heidän hyvinvointinsa ja jaksamisensa. Jäsenemme ovat valmiita jatkamaan lakkoa työnantajapuolen ajamien työaikaheikennysten torjumiseksi, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

Lisää aiheesta

ETL paheksuu SEL:n lakkoja.

– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo tiedotteessa.

Somerin mukaan ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet SEL:n haluaman 100 prosentin yötyölisän.

– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer kertoo.

Somerin mukaan lakoilla muun muassa vaarannetaan elintarvikealan työpaikat sekä heikennetään Suomen huoltovarmuutta.

SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.

Uutista täydennetty klo 16.53 ETL:n osuudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU