Työmarkkinat
14.3.2025 12:45 ・ Päivitetty: 14.3.2025 14:53
Elintarviketyöläiset kiristävät ruuvia – luvassa toinen leipomolakko
Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL antoi neljännen lakkovaroituksen, joka koskee samoja 150 leipomoa ja lähes 2000 työntekijää, jotka ovat olleet tällä viikolla lakossa.
SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL eivät ole päässeet sopuun elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimusten sisällöstä. SEL vauhdittaa lakolla uusien työehtosopimusten syntymistä.
Jos sopimusta ei sitä ennen synny, alkaa leipomoiden lakko 31. maaliskuuta ja päättyy 3. huhtikuuta. Lakon piirissä ovat SEL:n tiedotteen mukaan Fazerin leipomot Lahdessa, Lappeenrannassa ja Vantaalla sekä kaikki Fazerin myymäläleipomot, Lantmännen Unibaken Joutsenon, Petikon ja Hyvinkään leipomot sekä Vaasanin Kiimingin, Kuusankosken, Vammalan ja Vantaan leipomot.
SEL on aiemmin antanut lakkovaroitukset Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin panimoille 23.-28. maaliskuuta sekä kolmelletoista liha-alan työpaikalle ja valmisruokatehtaalle 25.-27. maaliskuuta.
Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla.
SEL:N liittovaltuusto hylkäsi maanantaina yksimielisesti sovittelijan sovintoehdotuksen, joka olisi SEL:n mukaan tuonut elintarvikealan työntekijöille yleisen linjan alittavat palkankorotukset sekä heikennyksiä leipomoalan työntekijöiden työaikoihin, kuten 10 tunnin työpäivät tai kuusipäiväiset työviikot.
– Leipomoalan työntekijät eivät ansaitse työaikoihinsa tällaisia heikennyksiä, jotka vaarantavat heidän hyvinvointinsa ja jaksamisensa. Jäsenemme ovat valmiita jatkamaan lakkoa työnantajapuolen ajamien työaikaheikennysten torjumiseksi, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.
Lisää aiheesta
ETL paheksuu SEL:n lakkoja.
– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo tiedotteessa.
Somerin mukaan ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet SEL:n haluaman 100 prosentin yötyölisän.
– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer kertoo.
Somerin mukaan lakoilla muun muassa vaarannetaan elintarvikealan työpaikat sekä heikennetään Suomen huoltovarmuutta.
SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.
Uutista täydennetty klo 16.53 ETL:n osuudella.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
10.3.2025 15:11
SEL tarjoili uuden varoituksen pöytään: kohta lakkoillaaan muun muassa Saarioisten, Atrian ja HK:n tehtailla
Työmarkkinat
7.3.2025 13:37
Panimoille lakkovaroitus – koskee Hartwallia, Olvia ja Sinebrychoffia
Työmarkkinat
10.3.2025 13:59
Leipomoiden lakko toteutuu – SEL hylkäsi sovintoehdotuksen