Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

10.3.2025 15:11 ・ Päivitetty: 10.3.2025 15:12

SEL tarjoili uuden varoituksen pöytään: kohta lakkoillaaan muun muassa Saarioisten, Atrian ja HK:n tehtailla

Kari Hulkko
Arkistokuvaa Saarioisten Sahalahden tehtaalta vuonna 2004.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on antanut lakkovaroituksen, joka koskee 13 elintarvikealan työpaikkaa ja lähes 4000 työntekijää.

Demokraatti

Demokraatti

SEL:n tavoitteena on vauhdittaa lakolla uusien työehtosopimusten syntymistä. Jos sopimukseen ei päästä, alkaa lakko keskiyöllä 25. maaliskuuta ja päättyy torstaina 27. maaliskuuta kello 23.59.

Lakon piirissä on Apetitin, Atrian, HKFoodsin, Poutun, Saarioisten ja Snellmanin Kokkikartanon toimipisteitä eri puolilla Suomea.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää kolmas lakkovaroitus tolkullisten työehtosopimusten aikaansaamiseksi kaikille elintarvikealan työntekijöille. Työntekijät ovat yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja kunnon työehdot ansainneet, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

AIEMMIN SEL on ilmoittanut tänään keskiyöllä alkavasta lakosta, joka koskee 150 Fazer- ja Lantmännen -konsernien leipomoa. Lakko päättyy sunnuntaina 16. maaliskuuta kello 23.59.

Perjantaina SEL ilmoitti tulevasta lakosta Hartwallin, Olvin ja Sinebrychoffin panimoissa. Lakko toteutuu 23.-28. maaliskuuta, mikäli SEL ja ETL eivät pääse ennen lakon alkamista sopuun elintarvikelaan työntekijöiden uusista työehtosopimuksista.

SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.

Lisää aiheesta

SEL:n liittovaltuusto hylkäsi tänään yksimielisesti sovittelija Janne Metsämäen eilen jättämän sovintoehdotuksen elintarvikealan työriitaan. ETL olisi hyväksynyt ehdotuksen.

SEL hylkäsi ehdotuksen, koska siinä työntekijöiden palkankorotukset olisivat jääneet yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia pienemmiksi. Sovintoehdotus olisi myös tuonut leipomoalan työntekijöille SEL:n mukaan täysin kohtuuttomia heikennyksiä työaikoihin, kuten 10 tunnin työpäiviä tai kuusipäiväisiä työviikkoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU