Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

10.3.2025 13:59 ・ Päivitetty: 10.3.2025 14:04

Leipomoiden lakko toteutuu – SEL hylkäsi sovintoehdotuksen

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Leipää valmistuu leipomoyhtiö Vaasanin leipomossa Vantaalla 9. kesäkuuta 2022.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on sovittelijan sovintoehdotuksen elintarvikealan työntekijöiden työriitaan. Elintarviketeollisuusliitto ETL olisi sen hyväksynyt.

Demokraatti

Demokraatti

Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa, että leipomoalan lakko toteutuu. Lakko alkaa keskiyöllä Fazerin, Lantmännen Unibaken ja Vaasanin 150 leipomossa ja jatkuu sunnuntaihin 16. maaliskuuta kello 23.59 saakka. Lakon piirissä on lähes 2000 työntekijää. Vaasan on osa Lantmännen-konsernia.

SEL ilmoitti perjantaina kolmen suurimman panimon lakosta 23.-28. maaliskuuta. Se toteutuu, mikäli SEL ja ETL eivät pääse sopuun elintarvikealan työehtosopimuksista sitä ennen.

SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.

SEL:N puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa, ettei liitto voinut hyväksyä sovintoehdotusta, jossa elintarvikealan työntekijöiden palkankorotukset olisivat jääneet liiton mukaan yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia pienemmiksi.

– Sovintoehdotus olisi myös tuonut leipomoalan työntekijöille täysin kohtuuttomia heikennyksiä työaikoihin, kuten 10 tunnin työpäiviä tai kuusipäiväisiä työviikkoja. Sovintoehdotus olisi myös leikannut leipomoalan työntekijöiden sunnuntaityökorvausta. Näitä heikennyksiä emme voi hyväksyä, Kuntonen tiivistää tiedotteessa SEL:n liittovaltuuston sovintoehdotuksesta käymän keskustelun.

Kuntosen mukaan työntekijöiden työssä jaksaminen heikkenee huomattavasti ja heidän on entistä vaikeampaa sovittaa muuta elämäänsä, jos heikennykset työaikoihin menevät läpi. Tämä vähentää Kuntosen mukaan leipomoalan työpaikkojen vetovoimaa ja vaikeuttaa yritysten työvoiman saantia.

Lisää aiheesta

ETL puolestaan katsoo, että sovintoehdotus olisi taannut työntekijöille yleisen linjan mukaisen palkankorotustason.

– Sovintoehdotusta ei ollut helppoa hyväksyä, mutta se olisi rauhoittanut tilannetta ja luonut alalle vakautta. Ehdotukseen sisältynyt yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin liian korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen olisi jälleen kerran lykkäytynyt kauas tulevaisuuteen, työ- ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer sanoo tiedotteessa.

SOVITTELIJA Janne Metsämäen sovintoehdotus on luettavissa valtakunnansovittelijan toimiston verkkosivuilla.

Siinä ehdotetaan palkkoihin 2,5 prosentin yleiskorotusta tälle vuodelle, 2,7 prosentin yleiskorotusta vuodelle 2026 ja 2,4 prosentin korotusta vuodelle 2027. Näistä tulee yhteensä 7,6 prosentin korotus.

Yleiskorotuksesta vuonna 2026 todetaan lisäksi, että mikäli osapuolet saavuttavat paikallista sopimista ja työaikakokeilua koskevassa työryhmässä yhteisymmärryksen teksteistä 31.1.2026 mennessä, maksavat työnantajat 2,7 prosentin korotuksen lisäksi 0,2 prosentin yleiskorotuksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU