Mielipiteet
15.10.2016 11:36 ・ Päivitetty: 15.8.2018 12:39
Elinvoimaa ja hyvinvointia
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen, jota olemme oppineet kutsumaan Soteksi oikein isolla kirjaimella, on herättänyt toiveitten lisäksi tai oikeastaan toiveitten sijasta myös monenlaisia pelkoja. Jotkut ovat olleet kovasti huolissaan siitä, miten kuntien nyt käy, ovatko kunnat käymässä tarpeettomiksi.
Kuntien budjeteista riipaistaankin melkoinen siivu maakuntien ottaessa Soten hoitaakseen. Prosenttiosuudet hieman vaihtelevat eri kunnissa, mutta yli 50 prosenttia melkein jokaisen kunnan menot tulevat vähenemään.
Kunnallisten virka- ja luottamusmiesten lohduksi onkin valtiovallan taholta esitetty, että kuntien tulisi nyt keskittyä kehittämään kunnan elinvoimaa ja hyvinvointia.
Elinvoimaa ja hyvinvointia kunnassa kehitetään elinkeinopolitiikalla, kaavoitusratkaisuilla, tehokkaalla kunnalistekniikan suunnittelulla ja vaikkapa erilaisilla yhteistyöhankkeilla.
Ei tunnu valtion virkamiestasolla olevan kovin tarkkaa käsitystä kuntien toiminnoista. Jonkin ajan kunnan virka- ja luottamusmiehenä toimineena haluaisin kertoa Sote-valmistelijoille, että tähänkin asti kunnissa on keskeisenä puuhana jouduttu kehittämään ja kehitetty kunnan elinvoimaa ja hyvinvointia.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat todella vaatineet leijonanosan kunnan budjetista, niiden parissa on ollut eniten kunnallisia työpaikkoja ja niin edelleen, mutta ne ovat opetustoimen ohella olleet monella tavalla itsenäiset, omien säädöksiensä mukaisesti hoidetut palvelulohkot. Kunnallisjohtajien tai -hallitusten työssä ne eivät ole olleet keskeisessä asemassa, niitä varten on vain pitänyt hankkia riittävät kunnan tulot.
Elinvoimaa ja hyvinvointia kunnassa kehitetään elinkeinopolitiikalla, kaavoitusratkaisuilla, tehokkaalla kunnalistekniikan suunnittelulla ja vaikkapa erilaisilla yhteistyöhankkeilla. Näitä hankkeita kunnat ovat aina joutuneet hoitamaan käytännössä melkein päätyönään.
Ei käsittääkseni olekaan minkäänlaista syytä huolestua kuntien tulevaisuuden puolesta. Kuntia tarvitaan jatkossa yhtä lailla kuin ennen hoitamaan kuntalaisten elinvoimaa ja hyvinvointia, maakunnat eivät siinä voi onnistua liian kaukaisina hallintotasoina.
On kuitenkin syytä vielä todeta, etteivät liian pienet kunnat tietenkään missään oloissa voi kauan kestää ajan paineita.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.