Politiikka
18.4.2016 12:50 ・ Päivitetty: 18.4.2016 12:50
“Emme voi kannattaa uudistusta” – akavalaiset arvostelevat hallituksen “työnäyte-palvelua”
– Hallituksen työllisyyspakettiin kuuluva ”työnäyte-palvelu” voi olla askel kohti halpatyömarkkinoita. Emme voi kannattaa uudistusta, vaikka sen tarkoitus on hyvä eli työpaikkojen lisääminen, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.
– Edustamillamme kulttuuri-, viestintä- ja museoaloilla on jo nyt perinnettä ilmaisen työn teettämiseen. Viimeksi tästä saatiin kouriintuntuva esimerkki, kun opetus- ja kulttuuriministeriö koitti palkata graafikon ruokapalkalla kahden päivän ammattitehtäviin.
Luomanmäen mukaan museoalalla taas on toistuvana kesäongelmana on, että opiskelijoilla teetetään ammattitehtäviä palkalla, joka ei ole lähellekään työehtosopimuksessa sovittua tasoa.
– Työnäyte-palvelu sementoisi ajattelun, että ammattityötä voi teettää ilman oikeudenmukaista korvausta, hän huomauttaa.
Työnäyte-palvelu sementoisi ajattelun, että ammattityötä voi teettää ilman oikeudenmukaista korvausta.
Vaikka työnäytteen antaminen olisi vapaaehtoista, käytännöstä tulee Luomanmäen mielestä helposti normi, johon kaikkien on suostuttava.
– Sillä miten pärjäisivät rekrytointikierroksella ne, jotka eivät ilmaiseen työnäytteeseen suostuneet? Ilmaista työtä saisivat varmasti tehdä erityisesti nuoret, jotka eivät pysty aikaisemmalla työkokemuksella osoittamaan osaamistaan.
Lisää aiheesta
Toiminnanjohtja Luomanmäki huomauttaa, että työnäytteen ideassa hallitus sälyttää jälleen vastuun yksilölle ja työntekijälle.
– Työntekijän on joustettava ja annettava ammattitaitoaan ilmaiseksi. Korvaukseksi voi tulevaisuudessa saada työpaikan – tai olla saamatta. Työnantajan vastuu jää toiveen tasolle. Jonkun on tuotava esille työntekijän suojeluperiaatetta, koska hallitus ei sitä tee, hän sanoo.
– Sitra on esittänyt, että työnäytettä voisi tehdä esimerkiksi 3-4 kuukautta. Tämä on pitkä aika. Miksi työntekijän soveltuvuuden arviointiin ei käytetä koeaikaa, joka on juuri tätä varten jo olemassa?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.