Politiikka
8.12.2017 15:37 ・ Päivitetty: 8.12.2017 15:56
“En muista vuosikymmeniin lakia, jossa työttömyys nähdään kuin rikoksena” – Mika Kari pitää hallituksen kansanedustajien poissaoloa raukkamaisena
Eduskunnassa keskustellaan yhä hallituksen esityksestä työttömyysturvan niin sanotuksi aktiivimalliksi. Puheenvuoroja täysistuntosalissa on käytetty noin 50. Kyseessä on lain ensimmäinen käsittely.
SDP:n kansanedustajia on hämmentänyt hallituspuolueiden kansanedustajien poissaolo ministereitä myöten.
Pitkään salissa istui hallituspuolueiden kansanedustajista vain Ben Zyskowicz, välillä hallituspuolueiden edustajia ei ollut paikalla lainkaan. Zyskowiczin lähdettyä saliin saapui kokoomuksen Juhana Vartiainen. Keskustalaisia ei ole näkynyt.
Täysistunnossa yhä mukana oleva SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sanoo olevansa tilanteesta pöyristynyt.
Hän hämmästelee, kuinka kukaan hallituspuolueiden edustajista voi äänestää lain puolesta, kun ei keskusteluakaan olla kuuntelemassa.
– Juuri leikattiin edellä tänään eläkkeitä, nyt kyykytetään työttömiä. Ei ihme, että keskustan puoluevaltuutetut kauhistelevat kokoomuslaista politiikkaa, Pia Viitanen kommentoi Demokraatille.
Mikäli hallituksen esittämän niin kutsutun aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.
Lisää aiheesta
SDP:n kansanedustajat katsovat, ettei aktiivimalli tosiasiassa lisää työllisyyttä tai työttömien aktiivisuutta, vaan toimii päinvastoin rangaistuksena työttömyydestä.
“Siellä pitäisi olla ministerin lisäksi myös hallituspuolueiden valiokunnan jäsenet.”
SDP:n kansanedustaja Mika Kari piipahti hetkeksi salin ulkopuolella.
– Surkea hallituksen esitys ei saa edes hallitukselta tukea. On pelkurimaista hallituspuolueilta tehdä tällainen työttömiltä ihmisiltä leikkaava laki ja työttömyydestä rankaiseva laki niin, että ei tulla edes itse perustelemaan, miksi tällaista lakiesitystä on tehty tai ottamaan vastaan opposition kritiikkiä, Kari sanoi.
– Se on pelkurimaista ja raukkamaista samaan aikaan.
– En itse ainakaan muista, että vuosikymmeniin olisi tehty tällaista lakia, jossa käytännössä työttömyys nähdään kuin rikoksena, josta rangaistaan ja tämä rikos kätketään tällaisen aktiivi-sanan alle.
Karin mielestä aktiivimallissa on kyse hallituksen täydellisestä epäluottamuksesta ihmisiä kohtaan ja siinä oletetaan väärin, ettei ihminen haluaisi työllistyä.
Salissa olevista kansanedustajista suurin osa on sosialidemokraatteja.
– Siellä pitäisi olla ministerin lisäksi myös hallituspuolueiden valiokunnan jäsenet. Siellä pitäisi ministerin (sosiaali- ja terveysministeri) olla esittelemässä näin isoa asiaa. Ei ollut lain esittelyäkään, Anneli Kiljunen (sd.) luki demarien vastalauseen, sillä aloitettiin, Kari sanoi kiirehtiessään takaisin täysistuntosaliin.
Asiaa käsitellään sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.
Hallituspuolueet: päivän saldo: eläkeleikkaus, työttömiä kyykyttävä "aktiivimalli". Ironista, kun luottamusäänestyksessä olivat sitä mieltä "ettei hallitus eriarvoista".Ei ihme, että Keskustan puoluevaltuutetut kauhistelevat hallituksen tekevän kokoomuspolitiikkaa.
— Pia Viitanen (@PiaViitanenSDP) December 8, 2017
Hallituksen aktiivimalli lisää toimeentulotukimenoja 10 miljoonalla. Toimeentulotuki on työttömyysansa, sieltä on kaikkein vaikeinta päästä pois.
— Tarja Filatov (@TarjaFilatov) December 8, 2017
Hallituksen tarjama aktiivimalli on orwelilaista uuskieltä. Se antaa luvan valtiovallalle olla passiivinen, mutta vaatii työtöntä löytämään työtä, jotta hän voisi saada täyden työttömyysturvan. Se on oikeammin valtion passiivimalli.
— Tarja Filatov (@TarjaFilatov) December 8, 2017
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.