Politiikka
11.11.2017 13:47 ・ Päivitetty: 11.11.2017 13:55
“En voi ymmärtää ajatusta, jonka mukaan työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei onnistu löytämään työtä”
SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov toteaa, hallituksen rankaisevan ja eriarvoistavan työttömiä niin sanotulla aktiivimallilla. Uudistus uhkaa vaikeassa asemassa olevia työttömiä.
– En voi ymmärtää ajatusta, jonka mukaan työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei onnistu löytämään työtä, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov sanoi puhuessaan SDP:n Hämeen piirin syyskokouksessa Tammelassa.
Kolmessa kuukaudessa pitää tehdä 3 päivää työtä, jotta turva säilyy. Jos ei löydä työtä tai onnistu saamaan TE-hallinnosta aktiivitoimia riittävästi, niin turvaa leikataan 4,65 prosenttia.
– Työtön voi hakea töihin tai muihin aktiivitoimiin, mutta pääsystä ei päätä työtön itse, vaan työnantaja tai te-toimiston virkailija.
Filatov kertoi puheessaan, miten esimerkiksi Forssan seudulla te-toimistossa avoimia työpaikkoja on 236. Työttömiä työnhakijoita samalla alueella on 1 495.
– Työllistyminen ei ole näin yksinkertaista nollasummapeliä, mutta luvut kertovat siitä, että työn löytäminen on haasteellista. Osasta osaavia on pula, osa ihmisistä ei löydä edes keikkatöitä, vaikka kuinka etsisi.
Monen vaikeasti työllistyvän ainoa mahdollisuus on päästä työhön palkkatuella, mutta tukirahaa ei ole käytössä.
– Forssassa kolmas sektori tekee arvokasta työtä. Esimerkiksi Ystävän kammari tarjoaa kauppakassi-palvelua ikäihmisille, joiden kaupassa käynti on hankalaa. Tätä toimintaa on tuettu pakkatuella. Nyt tuki on uhattuna, koska hallitus rajoittaa järjestöjen palkkatukea.
– On täysin nurinkurista, että työttömiltä vaaditaan osallistumista aktiivitoimiin, mutta hallitus leikkaa aktiivitoimien rahoitusta.
Hallitus arvioi, että uudistus kasvattaa asumistukimenoja neljä miljoonaa euroa ja toimeentulotukimenoja kymmenen miljoonaa.
– Moni tipahtaa, köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät. Jos työtä tai aktiivitoimia ei pysty terveydentilan vuoksi tekemään, leikkaus on kohtuuton. Pitkäaikaissairaus aiheuttaa kuluja lääkkeisiin sekä terveyskeskus- ja sairaalakäynteihin.
– Työkyvytöntä ihmistä ei tehdä työkykyiseksi hallituksen aktiivimallilla. Työttömät, joiden terveydentila on pitkäaikaisesti heikentynyt, tarvitsevat kuntoutusta sekä tukea terveyden ja toimintakyvyn parantamiseen sekä työpaikan joustavuutta. Siten heidät saadaan parhaiten työelämään takaisin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.