Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Enemmistö haluaa lisää ydinvoimaa – kannatus laski kuitenkin edellisestä Evan kyselystä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kuvassa Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen voimalinjoja.

Suomalaisista vajaat kaksi kolmasosaa pitää ydinvoiman lisärakentamista parhaana ratkaisuna sähköntuotannon lisäämiseksi Suomessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asia käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kyselystä.

Ydinvoiman lisärakentamista kannattavien osuus on laskenut neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2022, jolloin Eva viimeksi kysyi asiaa vastaavassa kyselyssä. Pudotusta voi selittää Evan arvion mukaan se, että kysely tehtiin tuolloin akuutin sähkökriisin aikana vuoden 2022 syksyllä.

Evan viestintäpäällikkö Mikko Laakso toteaa tiedotteessa, että Venäjän aloittama sota Ukrainassa nosti sähkön hintoja kaikkialla Euroopassa keväällä 2022.

-  Samalla suomalaiset arvioivat uudelleen suhdettaan myös ydinvoimaan.

-  Ydinenergian suosiota suomalaisten keskuudessa on kasvattanut todennäköisesti myös sen toimitusvarmuus, tehokkuus, tuotannon tasaisuus sekä olemattomat hiilipäästöt.

Tuoreessa kyselyssä vajaa viidesosa vastaajista taas on eri mieltä siitä, että ydinvoiman lisärakentaminen olisi paras keino sähköntuotannon lisäämiseen.

YHDESSÄKÄÄN kyselyn väestöryhmässä ei esiinny enemmistöä, joka vastustaisi ydinvoiman lisärakentamista. Erityisen suosittua lisärakentaminen on miesten keskuudessa, sillä heistä noin neljä viidesosaa kannattaa sitä. Naisista ydinvoiman lisärakentamista kannattaa hieman alle puolet.

Puoluekannan perusteella perussuomalaisten (85 prosenttia) ja kokoomuksen (79 prosenttia) äänestäjät kannattavat lisäydinvoimaa kaikkein eniten. Eduskuntapuolueista vihreiden (42 prosenttia) ja vasemmistoliiton (40 prosenttia) äänestäjissä lisärakentamisen kannattajia on alle puolet. Toisaalta näidenkin puolueiden äänestäjissä lisäydinvoiman vastustajia on vähemmän kuin kannattajia.

Evan Arvo- ja asennetutkimukseen vastasi noin 2  000 iältään 18-79-vuotiasta Suomessa asuvaa ihmistä maaliskuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE