Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Ennätysajassa kerätty kansalaisaloite säikäytti hallituksen” – Timo Harakka: Aktiivimallia tulisi muuttaa välittömästi

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kansanedustaja Timo Harakka.

Kansanedustaja Timo Harakan (sd.) mukaan niin sanottua työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on osoittanut sen suuttumuksen, jonka hallituksen ajama malli on herättänyt kansalaisissa.

– Ongelma on kuitenkin se, että laki on jo voimassa. Meillä ei ole aikaa jäädä odottamaan kansalaisaloitteen käsittelyä, joka vie parhaimmillaankin kuukausia, Harakka toteaa.

– Voimassa olevaa mallia pitäisi muuttaa välittömästi, kuten kollega Ville Skinnarin (sd.) kanssa esitimme aikaisemmin.

Työttömien aktiivimalli on jälleen esillä eduskunnassa, kun Martin-Éric Racinen käynnistämä kansalaisaloite mallin kumoamiseksi luovutettiin tänään eduskunnassa puhemies Paula Risikolle.

Kansalaisaloitteeseen kertyi tukijoita kaikkiaan 140 000, kun eduskuntakäsittely edellyttää 50 000 nimeä.

– On selvää, että ennätysajassa kerätty kansalaisaloite säikäytti hallituksen, Timo Harakka tuumii huomauttaen, kuinka valtiovaraministeri Petteri Opro kiirehti heti alkuvuodesta ilmoittamaan pienestä resurssilisäyksestä TE-toimistoille. Harakka ei kuitenkaan katso lisäysten olevan lähimainkaan riittämiä.

– Ja kun laki tuli välittömästi voimaan, niin epäoikeudenmukaisuus työpaikan etsijöille lisääntyy koko ajan, hän huomauttaa.

Harakka korostaa, että työnhakijoille asetettavien velvoitteiden lisäksi velvotteita pitää asettaa myös julkiselle vallalle.

– Julkisen vallan täytyy sitoutua siihen, että TE-toimistojen palvelu on nykyistä tehokkaampaa ja laadukkaampaa. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa merkittäviä lisäyksiä niiden resursseihin.

Tanskan ja hallituksen ajamasta mallista ei voi puhua samana päivänä.

Hallitus on perustellut uudistustaan muun muassa Tanskassa käytössä olevalla saman suuntaisella mallilla, joka on tuonut hyviä tuloksia työllistymiseen. Harakan mukaan hallituksen ja Tanskan malleista ei voida puhua edes samana päivänä.

– Suomessa on käytössä vain murto-osa Tanskan työvoiman välitykseen käyttämistä resursseista.

Hän muistuttaa, että myös Suomesta löytyy työvoimatoimistoja, joissa harjoitetaan todella aktiivista työpaikan etsintää.

– Jos tämä saataisiin kopioitua kaikille paikkakunnille, niin sekin saisi aikaan paljon. Mutta muutokset pitäisi tehdä heti.

Toiseksi, Harakka tuo esiin kuinka Tanskassa työllisyyden hoitaminen kuuluu kunnille.

– Kuten sosialidemokraatit ovat jo pitkään ehdottaneet. Olemme vakuuttuneita siitä, että kunnat on se oikea paikka, jossa tunnetaan paikalliset olosuhteet, jolloin paikallisten yritysten avulla pystytään auttamaan ihmisille työpaikkoja.

– Se on osa kunnan elinkeinopolitiikkaa ja elinvoimaisuutta. Heidän intresseissään on löytää ihmisille työpaikkoja.

Maakuntauudistus pahentaisi tilannetta entisestään.

Hänen mukaansa ajatus siitä, että työvoimapolitiikka siirrettäisiin maakuntien hoidettavaksi ilman kannustimia löytää työttömille työpaikkoja tulee olemaan ennen kaikkea vahingollinen uudistus. Harakka viittaa hallituksen ajamaan maakuntauudistukseen, joka siirtäisi TE-palvelut maakuntien harteille.

– Tämä ei tule yhtään nostamaan työllisyysastetta. Tästähän vallitsee yksimielisyys, että työllisyysaste tulisi saada 75 prosenttiin mahdollisimman nopeasti, Harakka katsoo.

– Jos hallituksen maakuntauudistus menee läpi, se pahentaa entisestään tilannetta. Työllistyminen jäisi entistä enemmän työttömien omalle kontolle. Uskon kuitenkin, että se ei mene. Meille ei tule maakuntavaaleja.

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.

Puolustusministeri ei pidä MPK:n kursseja ”nuorison militarisoimisena” – heittää pallon Antti Rinteelle: ”Pitääkö partio kieltää?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää MPK:n toimintaa isänmaan etuna.

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) puuttuisi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alaikäisille antamaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan, että sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ”ei voi pitää nuorison militarisoimisena”, vaan se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

Hän erottelee sotilaallisen koulutuksen sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta. Ensin mainitussa on kyse sotilaallisten taitojen kehittämisestä aseellista selkkausta varten.

– Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

Niinistö mainitsee MPK:n kurssitarjonnasta lukiolaisten turvakurssit ja ”intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat”.

– Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan tutustuvansa Tuomiojan ja Paateron kirjalliseen kysymykseen, mutta aikovansa jatkossakin kannustaa MPK:a järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille.

Puolustusministerin mukaan maanpuolustus kuuluu kaikille ja MPK:n toiminta Suomen lain mukaista sekä isänmaan etua palvelevaa. Blogissaan hän heittää vastakysymyksen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle:

– Edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista?

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta