Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ensimmäinen K.-A. Fagerholm -palkinto kansanedustajalle, joka on kampanjoinut antisemitismiä vastaan – “Kovaäänisin juutalaisten puolestapuhuja”

Demokraattis bildarkiv
Karl-August Fagerholm (sd.) oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista.

Ensimmäinen K.-A. Fagerholm -palkinto annetaan kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östmanille. Palkinnon myöntää ja sen on perustanut Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry.

K.-A. Fagerholm -palkinto annetaan yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaiselle henkilölle, joka on toiminnassaan osoittanut erityistä Israel-ystävyyttä ja vaikuttanut myönteisesti Suomen ja Israelin välisiin suhteisiin.

Kolminkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm (sd.) oli Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n edeltäjän Suomi-Israel Yhdistys ry:n yksi perustajista ja sen ensimmäinen puheenjohtaja 22 vuoden ajan vuosina 1954–1976.

– Fagerholm kunnostautui jo sota-aikana sosiaaliministerinä ottamalla vahvasti kantaa Suomen juutalaisten puolesta ja juutalaisten luovutusta vastaan ja jätti sen myötä eroanomuksensa hallituksesta, kun hallitus näytti toimivan väärään suuntaan. Hänellä oli hyvin vahvat juutalaissympatiat, yhdistyksen puheenjohtaja Risto Huvila kertoo Demokraatille.

Huvila sanoo, että yhdistys haluaa nyt nostaa esiin juutalaisten tämänhetkisen ahdingon ja yhä pahenevan tilanteen.

– Euroopan nousevassa antisemitismissä Israel on todellakin ainoa pako- tai turvapaikka juutalaisille, Huvila sanoo ilmeisen huolestuneena.

Peter Östman. LEHTIKUVA

Östman on toiminut eduskunnan Israel-ystävyysryhmän jäsenenä vuosina 2011–2015 ja puheenjohtajana vuodesta 2015. Östmanin palkitsemista perustellaan muun muassa sillä, että hän on esittänyt hallitukselle lukuisia kirjallisia ja suullisia kysymyksiä liittyen Suomen Israelin tuomitsevaan äänestyskäyttäytymiseen YK:ssa ja sen alajärjestöissä.

Östmanin kehutaan toimineen tarmokkaasti myös Suomen juutalaisyhteisön hyväksi muun muassa kampanjoimalla Magneettimediaa ja muita antisemiittisiä liikkeitä vastaan.

– Östman on viime vuosien aktiivisin suomalainen vaikuttaja sekä parlamentaarisessa kehyksessä että maiden välisessä, Huvila kehuu.

– Varmasti myönteisessä mielessä kovaäänisin juutalaisten puolestapuhuja parlamentissa tällä hetkellä.

Östman, 56, valittiin vuonna 2011 kansanedustajaksi Vaasan vaalipiiristä. Tätä ennen hän toimi vuodesta 2009 kristillisdemokraattien puoluesihteerinä.

Legendaarisessa presidentinvaalissa 1956 eduskunnan silloinen puhemies Fagerholm sai ratkaisevassa äänestyksessä kaksi ääntä vähemmän kuin pääministeri Urho Kekkonen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE