Politiikka
1.9.2016 15:01 ・ Päivitetty: 2.9.2016 04:51
Ensitreffit-pappi piispojen avioliittoselonteosta – “Kirkosta tuli kylmä ja kova kuva”
Ensitreffit alttarilla -pappi, helsinkiläisen Paavalin kirkon kirkkoherra Kari Kanala pitää piispainkokouksen avioliittoselontekoa epäonnistuneena viestinä. Kanalan mukaan selonteko kohdentui kirkolliselle sisäpiirille ja näyttäytyi tavallisille jäsenille armottomuutena.
– Kirkosta tuli tämän myötä kylmä ja kova kuva. Kirkollisen viestinnän ongelma on se, että viestimme eliitille, emme ihmisille, jotka lukevat otsikot. Nyt jokainen median nostama otsikko huusi kirkon armottomuutta, Kanala sanoo.
Piispainkokous antoi keskiviikkona kirkolliskokouksen pyynnöstä selonteon kirkon voimassaolevasta avioliittokäsityksestä. Sen tarkoituksena on “selkiyttää avioliittolain muutokseen liittyvää keskustelua kirkossa”. Taustalla on isoja käytännön kysymyksiä kuten voiko pappi vihkiä samaa sukupuolta olevan parin, joka haluaa ensi vuoden maaliskuussa voimaan tulevan lainmuutoksen jälkeen avioliittoon.
Piispojen vastaus selonteossa on kirkon tämän hetkinen virallinen kanta, jonka mukaan vihkiminen ei ole mahdollista, eikä pappi voi myöskään siunata aiemmin maistraatissa vihittyä samaa sukupuolta olevaa paria vaan rukoilla “heidän kanssaan ja heidän puolestaan”.
– Kuvittelemme, että ihmiset ymmärtävät missä mennään ja tietävät tasantarkkaan kaikki yksityiskohdat ja nyanssit.
Jo sana selonteko on paljastava, kun tilataan selonteko saadaan selonteko.
– Viestinnässä olisi pitänyt kertoa, että olemme keskenämme eri mieltä, tällä hetkellä tilanne on tämä ja asiat voivat muuttua.
Toivon, että voimme siunata. Siitä kirkollisessa vihkimisessäkin on syvimmiltään kyse.
Kanalan mukaan kirkko näyttäytyy arjessa hyvin toisella tavalla.
– Toivon ettei eroamispiikkiä tule, kirkkoa kannattaa muuttaa sisältä päin.
Hän olisi itse valmis siunaamaan kirkossa maistraatissa vihittyjä samaa sukupuolta olevia pareja.
– Olen linjannut aiemmin, että toimimme Helsingin piispan Irja Askolan toiveiden mukaisesti. Toivon, että voimme siunata. Siitä kirkollisessa vihkimisessäkin on syvimmiltään kyse.
Kanalan mielestä Suomessa pitäisi pyrkiä pohjoismaiseen malliin. Muut pohjoismaiset luterilaiset kirkot vihkivät myös samaa sukupuolta olevia pareja.
– Nyt näyttää siltä, että yhteiskunta on kristillisempi kuin kirkko. Tässä puhutaan oikeiden ihmisten elämästä ja siitä, että onko heillä lupa rakastaa ja sitoutua. Kirkon pitäisi tukea sitoutumista ja olla avioliiton puolella.
– Tämä on minulle paitsi ihmisarvo- ja yhdenvertaisuuskysymys myös raamatullinen kysymys. Jeesuksen keskeinen eettinen viesti on asettaa itsensä toisen asemaan. Rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö ohjaavat siihen suuntaan. Armossa ei ole mutta-sanaa.
Hän toivoo piispoilta rohkeutta katsoa tulevaisuuteen.
– Papeille ei riitä pelimerkeiksi se, että näin on aina ennen tehty.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.