Politiikka
12.7.2017 09:54 ・ Päivitetty: 12.7.2017 12:07
”Eriarvoisuus on aito uhka” – Tulevaisuuden työelämä puhutti SDP:n paneelissa
Porin SuomiAreenassa vietetään tänään SDP:n puoluepäivää. Päivän käynnisti Purje-lavalla paneeli, jossa keskusteltiin Suomen tulevaisuudesta.
Keskusteluun osallistui SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Krista Kiuru, Kalevi Sorsa –säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander sekä futurologi Tarja Meristö. Paneelia johti Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi.
Keskustelua paneelissa herätti etenkin tulevaisuuden työelämä. Mikko Majander kertoi näkevänsä tulevaisuuden työelämässä paljon uhkakuvia.
– Tulonsiirroilla ei voi tulevaisuudessa tasata tulonjakoa samalla tavoin kuin aikaisemmin.
Antti Rinteen mukaan Suomessa täytyy viedä politiikan suuntaa siihen suuntaan, että tuloerot eivät pääse kasvamaan.
– Koulutus ja osaaminen ovat sellaisia asioita, joihin näköpiirissä olevia uhkakuvia torjutaan kaikista parhaiten. Ihmisten työn vaihtaminen tulee olla nykyistä huomattavasti helpompaa. Tähän pitää keskittyä ja satsata, ja myös hoitaa tulonsiirroilla että koulutus on mahdollista koko elämän, Rinne sanoi.
Rinne viittasi puheenvuorossaan sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon aikaisempaan ehdotukseen perintöveron korottamisesta tasa-arvon parantamiseksi.
Krista Kiuru puolestaan toivoi, että tulevaisuudessakin työelämä pelisäännöistä tultaisiin pitämään kiinni.
– Eriarvoisuus on aito uhka.
Tulevaisuudessa tullaan tekemään töitä enemmän ajasta ja paikasta riippuvatta.
Antti Rinne sanoi uskovansa, että tulevaisuudessa tullaan tekemään töitä enemmän ajasta ja paikasta riippuvatta.
– Työelämän ja vapaa-ajan raja tulee hämärtymään entisestään. Tähän tulee kiinnittää huomiota, Rinne totesi.
– Uskon, että työ tulee myös jakautuu epätasaisemmin kuin nyt
Mäksialo-Ropponen päätti keskustelun aiheesta toteamalla, että on huono skenaario, jos ihmiset tulevat olemaan töissä koko ajan.
– Ihmiset tarvitsevat myös vapaa-aikaa.
Teknologia avaa uusia ”huikeita” mahdollisuuksia.
Paneelissa puhuttiin myös teknologian kehittymisestä ja sen vaikutuksista ihmiskunnalle.
Majander haluaa uskoa, että että teknologia avaa uusia ”huikeita” mahdollisuuksia.
– Niihin tulee minusta tarttua, mutta niillä ei saa kuitenkaan korvata humanismia ja ihmisyyttä.
Ihmisyyden ja humanismin mahdollinen vähentyminen mietityttikin panelisteja.
– Humanismi ihmisyys tulee olla koko ajan mukana teknologisessa kehityksessä. Teknologiakehitys tulee olemaan myös tärkeä globaalien ongelmien ratkaisussa, kuten köyhyyden sekä ilmastonmuutoksen. Politiikalla tulee ohjata kehitystä oikeaan suuntaan ihmisten sekä maapallon kannalta, Rinne luonnehti.
– Osaamisen sekä teknologian kehittämisen tulee myös kulkea käsi kädessä. Teknologian kautta voidaan löytää uusia työpaikkoja
Nyt pitäisi panostaa koulutukseen.
Mäkisalo-Ropposen mukaan juuri nyt pitäisi panostaa koulutukseen, osaamiseen ja myös humanismiin. Hän oli kuitenkin huolissaan hallituksen politiikasta, joka ei tunnu näitä arvostavan näitä arvoa.
Krista kiuru nosti keskustelussa esiin myös huolensa siitä, että Suomessa on paljon taantuvia alueita. Rinne yhtyi Kiurun huoleen ja totesi, että tulevilla hallituskaudella tähän tulee puuttua.
Lisäksi Rinne totesi, että ilmastonmuutoksen kautta maailmaan tulee entistä enemmän alueita, jossa ei ole edellytystä asumiselle.
Hänen mukaansa finanssikriisin hoito on vienyt Euroopan unionin huomiota liiaksi tulevaisuuteen keskittymisen kustannuksella.
– Ei ole keskitytty tarpeeksi siihen, mitä 20-30 vuoden kuluttua tapahtuu, Rinne totesi.
Keskustelussa korostettiin, että tulevaisuudessa ei voi ajatella vain Suomea, vaan ajattelu tulee olla entistä globaalimpaa.
– Mitä tänään päätetään ratkaisee esimerkiksi sen, miten pakolaisvirrat tulevaisuudessa kulkevat, Mikko Majander tiivisti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.