Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

11.4.2025 05:01 ・ Päivitetty: 11.4.2025 04:58

Erikoinen käänne Ylen tentissä, SDP:n Lindtman äimän käkenä: ”Kyllä nyt joku roti tässä pitää olla”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hallituspuolueet yllättivät torstaina Ylen alue- ja kuntavaalitentissä, kun puolueiden puheenjohtajat äänestivät hoitoonpääsystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Petteri Orpon (kok.) hallitus on pidentänyt niin sanottua hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Kaikki puheenjohtajat kuitenkin lupasivat tentissä, että heidän puolueensa aluevaltuutetut pitävät kiinni kahden viikon hoitoonpääsystä, vaikka laki ei enää velvoita siihen.

Ainoastaan Sari Essayah (kd.) nosti lappuäänestyksessä sekä vihreän että punaisen lapun, sillä hänen mukaansa on rehellistä sanoa, että hallitus on pidentänyt hoitotakuuta. Hyvinvointialueilla voidaan kuitenkin pyrkiä nopeuttamaan hoitoonpääsyä, hän sanoi.

Oppositio älähti heti hallituspuolueiden vihreistä lapuista.

-  Kyllä nyt joku roti tässä pitää olla. Eihän se nyt voi olla niin, että hallitus ensin leikkaa hyvinvointialueiden rahoitusta – joka kolmannen kiireettömän perusterveydenhuollon lääkärikäynnin resurssit – ja sen jälkeen ihan pokkana kertoo, että kyllä me tätä puolustetaan hyvinvointialueella, sanoi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman nähtyään hallitusnelikon vastaukset.

Myös vasemmistoliiton Minja Koskela ihmetteli.

– Onhan tämä absurdi keskustelu, että täällä siis hallituspuolueet, jotka ovat pidentäneet hoitotakuuta, vastustavat nyt omaa päätöstään, sitten ottavat alueilta rahat pois ja menevät aluepäättäjien selän taakse piiloon, sanoi Koskela.

Hoitotakuun lieventämisen myötä hallitus leikkasi hyvinvointialueiden rahoitusta niin, että sitä tarvitsi kasvattaa aiottua vähemmän.

KESKUSTELUA tentissä herätti myös opposition toiminta eduskunnassa.

-  Tämä oli turha näytelmä eduskunnassa. Siellä jauhettiin päivästä toiseen sitä samaa, esimerkiksi että lastensuojelusta leikataan, vaikka ei leikata. Me järkevöitämme toimintatapoja, Orpo sanoi.

Hallitus aikoo tehdä lastensuojelun sääntelyyn muutoksia, joiden vuoksi se voi leikata hyvinvointialueiden rahoitusta.

Oppositio teki vaalien alla eduskunnassa välikysymyksen hallituksen leikkauksista muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hallitus vastasi välikysymykseen jo viime viikolla, mutta opposition lukuisat, jopa yömyöhälle jatkuneet puheenvuorot siirsivät luottamusäänestyksen tämän viikon keskiviikolle.

Toimittaja kysyi vaalitentissä SDP:n Lindtmanilta, oliko asiallista käydä vaalikampanjaa tällä tavoin eduskunnan prosessien avulla. Lindtman ei vastannut kysymykseen suoraan. Lindtmanin mukaan he vaativat eduskunnassa hallitukselta vastauksia kaikkien suomalaisten ja kaikkien puolueiden aluevaltuutettujen puolesta.

KUNTAVAALEIHIN liittyen tentissä keskusteltiin paitsi kouluista, myös kuntien elinvoiman lisäämisestä. Aihe oli jäänyt aiemmissa vaalitenteissä vähemmälle huomiolle.

-  Paneeleissa puhutaan paljon siitä, mihin rahaa pitää käyttää, mutta ei siitä, mistä sitä saadaan, sanoi esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra.

Purra nosti esiin vierekkäisten kuntien kilpailun investoinneista.

– Niin kauan kuin kunnat ja kaupungit kilpailevat keskenään, laittavat esimerkiksi elinvoimaan rahaa, joka ei lopulta ole vaikuttavaa, ei sekään ole järkevää. Näitä asioita pitää pystyä katsomaan alueittain ja tietenkin valtakunnan tasolla.

Vihreiden Sofia Virta puolestaan sanoi viimeisessä vaalitentissä löytäneensä kohdan, josta on pääministeri Orpon kanssa samaa mieltä.

-  Vihreät ajattelee, että kunnilla menee hyvin silloin, kun siellä on yrityksiä ja elinvoimaa, Virta sanoi ja toivoi Suomesta kestävien investointien ”supervaltaa” muun muassa kuntien luvituksen avittamana.

Keskustan Antti Kaikkonen penäsi hallitukselta oikeudenmukaista kuntien valtionosuusuudistusta. Hallitus siirsi uudistusta viime syksynä vuodella eteenpäin.

RKP:n Anders Adlercreutz otti kotikunnastaan Kirkkonummelta kaksi esimerkkiä, kaapelitornin ja datakeskushankkeen.

-  Se on nimenomaan sitä vihreän siirtymän vauhdittamista, jota kaivataan ja nimenomaan sitä elinvoimalähtöistä politiikkaa, jota kunnissa pitäisi soveltaa, jotta saadaan tätä kasvua liikkeelle.

LIIKE NYTIN Harry Harkimo penäsi hallituspuolueilta talouskasvusta lukuja. Purra sanoi Harkimolle, että tälle on vastattu kysymykseen jo kymmeniä kertoja ja että puoliväliriihestä on tulossa kasvutoimia. Yhtäaikaisesti Purran puheen kanssa Harkimo alkoi sanailla.

-  Jos Petteri olisi mun firman toimari, mä antaisin sille potkut, sanoi Harkimo.

-  Mä en halua sun firmasi toimariksi, kuittasi Orpo.

Kuittailu jatkui hetken, ja pian tämän jälkeen tentti päättyi. Alue- ja kuntavaalien virallinen vaalipäivä on sunnuntaina.

Anni Keski-Heikkilä, Nina Törnudd/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU