Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Erkki Tuomiojan ja Tarja Cronbergin vetämä ryhmä haluaa herättää keskustelua ydinasepolitiikasta – julkaisi suositukset

Tarja Cronberg ja Erkki Tuomioja toivovat eduskuntavaalien kynnykselle keskustelua Suomen ydinasepolitiikasta.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronbergin yhdessä puheenjohtajama järjestöjen asettama ydinase-seurantatyöryhmä pyrkii herättämään keskustelua Suomen ydinasepolitiikasta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ryhmä esitteli tänään Helsingissä suosituksia ydinasepolitiikan peruslinjauksiin. Ryhmän taustalla ovat ainakin monienrauhanjärjestöjen kattojärjestö Suomen Rauhanliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu LSV, Tekniikka elämää palvelemaan TEP ja Pugwash Conferences on Science and World Affairs.

Ryhmän jäsenten kerrotaan kuitenkin olevan mukana asiantuntijoina eikä taustaorganisaatioidensa edustajina.

“Suomen Nato-jäsenyys ei lähtökohtaisesti rajoita ydinaseriisunnan edistämiseen ja ydinsodan ehkäisyyn tähtäävän politiikan harjoittamista. Päinvastoin ydinaseriisunta on kirjattu yhdeksi Naton pitkän aikavälin tavoitteeksi. Puolustusliiton jäsenenäkin voimme ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme perinteen mukaisesti edistää sääntöpohjaista maailmanjärjestystä, riitojen rauhanomaista ratkaisemista sekä ydinaseriisuntaa ja ydinasevalvontasopimusten solmimista ja noudattamista”, ryhmän laatimassa muistiossa sanotaan.

TARJA Cronberg esitteli ryhmän suosituksia tänään Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Niiden mukaan Suomen tulee Naton jäsenenäkin vahvistaa sääntöpohjaista maailmanjärjestystä ja riitojen rauhanomaista ratkaisemista.

Ryhmän mukaan Suomeen ei pidä tuoda, varastoida tai ryhmittää ydinaseita rauhan tai sodan aikana. Ydinenergialakia uudistettaessa on huolehdittava, ettei sen kiellosta ydinräjähteiden maahantuonnin
samoin kuin niiden valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kiellosta luovuta.

Lisää aiheesta

“Ydinaseiden tuontiin Suomeen ei ole operatiivisia perusteluja. Mikäli Suomeen sijoitetaan Naton toimintoja tai Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälisesti sovittuja asevarikkoja, on lakeja ja sopimuksia käsitellessä syytä varmistaa, että näihin säädöksiin kirjataan kielto tuoda Suomeen täällä kiellettyjä asejärjestelmiä kuten ydinaseita ja jalkaväkimiinoja”, suosituksissa todetaan niin ikään.

Lisäksi ryhmä kirjaa, että Suomen tulee pitää vieraiden joukkojen ja Naton toimintojen sijoittaminen maahan omassa päätösvallassaan ja korostaa Nato-jäsenyyden puolustuksellista luonnetta. Suomen tulee edistää ydinaseriisuntaa ja ydinasevalvontaa eri foorumeilla.

Ryhmä katsoo myös, että Suomen on tarkoituksenmukaista osallistua Naton ydinsuunnitteluryhmän (NPG) toimintaan vaikuttaakseen Naton ydinasepolitiikkaan ja hankkiakseen tietoa omaa päätöksentekoa varten. “Suomen ei ole tarpeen osallistua Naton vuotuisiin ydinsotaharjoituksiin muuten kuin mahdollisesti tarkkailijana”, se sanoo.

ERKKI Tuomioja totesi, että Suomen liittyessä Natoon ydinaseita koskeviin kysymyksiin on otettava kantaa. Tarja Cronberg arveli, että suomalaiset tietävät melko vähän ydinaseista ja siksi pitäisi saada aikaan keskustelua.

– Olemme valmistelemassa myös laajempaa taustapaperia ydinaseista, ysinasesopimuksista ja niiden vaikutuksista, Tuomioja jatkoi.

Suositusta, jonka mukaan Suomen ei ole tarpeen osallistua Naton ydinaseharjoituksiin kuin tarkkailijana, ryhmän jäsen, Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian dosentti Mika Kerttunen perusteli muun muassa sanoen, ettei se olisi tarpeellista Suomen pitkän poliittisen linjan ja Suomen Nato-politiikkalinjan kannalta.

Kysyttäessä, haluaako ryhmä, että ydinaseisiin liittyen tehtäisiin joitakin lainsäädäntömuutoksia, Erkki Tuomioja totesi, että niihin ei ole tarvetta.

– Esimerkiksi ydinaseiden osalta meillä on ydinenergialaki, joka kieltää ydinaseiden sijoittamisen tai tuomisen Suomeen eikä hallituksessa ole indikoitu, että sitä olisi tarvetta tai perusteltua muuttaa.

Ryhmän jäsen, ICAN Finland (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) toinen koordinaattori Kati Juva sanoi ryhmän viestin olevan se, että ydinaseet eivät tuo turvaa Suomelle, vielä vähemmän jos ne olisivat Suomen kamaralla tai ilmatilassa.

– Koemme, että ei ole hyvä, jos meidän päättäjät sanovat, että Natoon mennään niin, että kaikki optiot ovat avoinna, hän jatkoi.

Moni eduskuntapuolue on pitänyt tärkeänä, ettei Suomi aseta mitään ennakkoehtoja Nato-jäsenyydelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE