Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Esperi Care -skandaali sai liiton antamaan mykistävän listan alalta: Liian vähän vessassa käyntejä, vanhukset makaavat ulosteissaan, ruokailuun ei ole riittävästi aikaa…

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii hallitukselta toimia vanhustenhoidon kuntoon saattamiseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Valvira keskeytti Esperi Care Oy:n Ulrikan toiminnan 24. tammikuuta asiakasturvallisuutta uhkaavan toiminnan vuoksi. Suurin ongelma Ulrikassa kuten myös muissa hoivayksiköissä on liian pieni henkilöstömäärä.

”Henkilöstömäärä ei saa enää jäädä palvelun tilaajan tai tuottajan vastuulle, vaan siitä on säädettävä laissa”, puheenjohtaja Paavola vaatii.

Superin mukaan Esperi Care ei ole ainoa hoivayritys, jossa on ongelmia. Myös muut yksityiset hoiva-alan ketjut kiristävät henkilöstömitoituksen liian tiukalle. Superin mukaan vanhustenhoitoa on yritetty kehittää kaikilla mahdollisilla tavoilla paitsi turvaamalla riittävä henkilöstömäärä: asiakkaan perushoito kärsii, vessassa käyntejä ja pesukertoja on liian vähän, iltatoimet aikaistuvat kohtuuttomasti, vanhukset laitetaan sänkyyn jo iltapäivällä, lääkehoito ei ole aikataulussa, ulkoilutuksia ei ehditä tekemään, vanhukset makaavat ulosteissaan, ruokailuun ei ole riittävästi aikaa ja vaaratilanteet lisääntyvät.

– On palkattava enemmän vakituista, koulutettua hoitohenkilökuntaa ja sitä on oltava riittävästi, Paavola vaatii.

Superin mukaan työntekijöillä tulee olla aito mahdollisuus ilmoittaa työpaikan epäkohdista ilman pelkoa vastatoimista. Esimerkiksi Esperi Care Oy:ssä työntekijöihin on kohdistunut vastatoimia, kun he ovat toteuttaneet ilmoitusvelvollisuuttaan. Työnantaja ei myöskään ole puuttunut epäkohtiin.

SuPer sanoo tuoneensa vanhustenhoidon epäkohtia esiin yli vuosikymmenen ajan. Tilanteen on annettu myös päättäjien toimesta mennä yhä huonompaan suuntaan. SuPer on vaatinut usean vuoden ajan maan hallitusta puuttumaan asiaan ja vaatinut henkilöstömitoitusta lakiin. Asian hylkäämistä on liiton mukaan perusteltu sillä, että minimistä tulisi maksimi ja hyvät hoivayksiköt tiputtaisivat mitoitusta.

Lisää aiheesta

Superin mukaan on myös sanottu, että työnantajat osaavat huolehtia riittävästä henkilöstömitoituksesta ilman lakiakin.

”Kuten on nähty, eivät osaa eivätkä halua”, Paavola muistuttaa.

Superin mukaan tarvitaan myös riittävät sanktiot lain noudattamatta jättämisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE