Talous
22.3.2016 07:59 ・ Päivitetty: 22.3.2016 07:59
Etla varoittaa: Yhteiskuntasopimus ei paranna työllisyyttä hetkessä
Yhteiskuntasopimus parantaisi työllisyyttä vasta muutaman vuoden päästä, vaalikauden lopulla, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Tänään julkistetussa suhdanne-ennusteessaan Etla arvioi työttömyyden vähenevän lähivuosina varsin hitaasti.
Työttömyysasteen odotetaan olevan tänä vuonna 9,4 prosenttia, ensi vuonna 9,3 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 9,2 prosenttia. Vuoden 2020 työttömyysasteeksi Etla arvioi 8,9 prosenttia.
Kansantuotteen roima heikentyminen olisi normaalisti antanut aihetta isompaankin työttömyyteen. Vaikutusta on kuitenkin loiventanut väestön eläköityminen sekä se, että tuotanto on supistunut korkean tuottavuuden vientitoimialoilta, jotka työllistävät suhteellisesti vähemmän.
Etla odottaa muiden talousennustajien tapaan Suomelle hyvin vaisua kasvua lähivuosiksi. Kansantuotteen odotetaan kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia. Arviota on heikennetty syksystä hitusen verran, koska vienti on sakannut odotettua enemmän.
Yksityinen kulutus ei kasva lainkaan.
Suomen kasvu olisi tänä vuonna Etlan mukaan toiseksi hitainta euroalueella. Hitainta kasvun odotetaan olevan Kreikassa, jossa kokonaistuotanto ei kasvaisi tänä vuonna lainkaan. Vanhoista kriisimaista Irlannin odotetaan pääsevän 4 prosentin ja Espanjan 3 prosentin kasvuvauhtiin. Saksassa ja Ranskassa kasvu olisi 1,5 prosentin tuntumassa.
Ensi vuonna Suomen kansantuote kasvaisi 1,2 prosenttia viennin tukemana. Etla odottaa, että vienti vauhdittuu, kun EU-maiden investoinnit lisääntyvät ja yhteiskuntasopimus alkaa hiljalleen parantaa kilpailukykyä. Sen sijaan yksityinen kulutus ei kasvaisi lainkaan.
Lisää aiheesta
– Reaaliansiot alenevat hieman, työllisyyskehitys on heikko ja yhteiskuntasopimus kasvattaa palkansaajien työvoiman sivukuluja, Etlan talousennusteessa luetellaan.
Vuonna 2018 talouden odotetaan kasvavan 1,4 prosenttia. Kasvu nojaa Etlan mukaan vientiin ja investointeihin. Edellytyksenä kuitenkin on, että maltilliset palkkasopimukset jatkuvat, kilpailukyky kohenee ja vientimarkkinat elpyvät.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.