Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-keskustelun puutteesta huolestunut Urpilainen ehdottaa tahtotilaseminaaria – näin Sipilä vastaa

Jutta Urpilainen penää hallitukselta aktiivisempaa otetta EU-politiikkaan.

SDP:n kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on kantanut huolta siitä, että Suomessa käydään liian vähän EU-keskustelua.

Hiljattain hän esitti Nykypäivä-lehden kolumnissa keskustelua sinipunaisesta vaihtoehdosta Suomen EU-politiikkaan.

– Odotukset kohdistuvat nykyiseen Sipilän hallitukseen, jonka sisällä on kuitenkin ilmeisen erilaisia linjoja. Siksi ehdotin, että perinteisesti vahvoissa Eurooppa-puolueissa Sdp:ssä ja Kokoomuksessa tartuttaisiin tulevaisuuskeskustelun haasteeseen – erikseen ja yhdessä, hän tarkensi Iltalehdessä.

– Esimerkiksi jos jotkut haluaisivat koota EU-seminaaria sinipunavaikuttajien kesken, olen talkoissa mukana … Toki pääministerikin voisi olla aktiivinen laajapohjaisemman tahtotilaseminaarin koollekutsumisessa, Urpilainen lisäsi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on pitänyt Urpilaisen avausta tärkeänä.

Yhtä lailla myös puheenjohtaja Rinne on vaatinut Sipilän hallitukselta ryhdistäytymistä EU-politiikassa. Näin hän teki viimeksi tänään arvioidessaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Unionin tila -puhetta.

Rinne painotti, että Suomen täytyy nyt olla eturivissä vaikuttamassa Euroopan kehitykseen.

Lisää aiheesta

– Ei kyllä riitä, että siihen, mitä Merkel tai Macron sanovat, vastataan kyllä tai ei, Rinne sanoi medialle eduskunnassa.

”Miksei sen ympärille voida rakentaa sitten laajempaakin keskustelua.”

Ensi torstaina ilmestyvässä Demokraatissa julkaistaan Jutta Urpilaisen kolumni, jossa hän vaatii jälleen hallitukselta omia ehdotuksia EU:n kehittämiseksi.

– Sosialidemokraateilla on nyt tuhannen taalan mahdollisuus tuoda keskusteluun omia näkemyksiämme EU:n kehittämiseksi. Yksin tai yhdessä muiden kanssa. Esimerkiksi ehdotuksia EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta voisi työstää punavihreällä yhteistyöllä. EU:n turvallisuusulottuvuuden visiointiin tuntuisi sinipunayhteistyö luontevimmalta. Toki pääministeripuoluetta voisimme haastaa kokoamaan kansallista EU-tahtotilaseminaaria vuoden 2009 tapaan, Urpilainen kirjoittaa Demokraatissa.

Pääministeri Matti Vanhasen järjestämässä seminaarissa pohdittiin aikanaan, miltä näyttää EU-politiikka 2010-luvulla. Seminaari toteutettiin yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja komission Helsingin edustuston välillä.

Kysymykseen tahtotilaseminaarin järjestämisestä uudelleen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa Demokraatille, että hän on antamassa pääministerin ilmoituksen Eurooppa-politiikasta 8.11.

Siinä on pääministerin mukaan hyvä paikka EU-keskustelulle, jota hänkin katsoo, että ”käydään varmaan liian vähän”.

– Miksei sen ympärille voida rakentaa sitten laajempaakin keskustelua, hän lisää.

– Se että se on tuolla eduskunnassa, minusta se on arvokkain paikka käydä tällainen tahtotilakeskustelu, hyvin perusteellinen keskustelu, hän sanoo pitäytyen kuitenkin pääministerin ilmoituksessa.

”En halua hänenkään tontille tässä liikaa tunkeutua.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo suhtautuvansa positiivisesti EU-keskusteluun, joka ylittää hallitus- ja puoluerajat ja joissa pyritään yhteistyöhön.

– Kyllähän meillä on perinteisesti sosialidemokraattien kanssa ollut löydettävissä hyvää yhteistyötä Euroopan kehittämisessä, että ei se vieras ajatus ole, hän pohtii Urpilaisen yhteistyöavausta kokoomuksen kanssa.

Vähästä EU-keskustelusta Suomessa Orpo toteaa, että varsinaista esitystä EU:n eteenpäinviemiseksi ei vielä ole.

– Junckerin puhe on yksi, mutta varsinaisia esityksiä ei ole.

Orpon mukaan keskustelua on luvassa Suomessa myöhemmin syksyllä. Marraskuussa saadaan valtioneuvoston selvitys eduskunnalle (E-kirje) EMUn kehittämisestä.

– 8.11. on pääministerin ilmoitus Eurooppa-politiikasta. Kyllä meillä on tässä näitä paikkoja Eurooppa-keskustelulle. Se on välttämätöntä. Minä haluan keskustella. Sekin täytyy todeta, että EU-politiikkaa johtaa Suomessa pääministeri. En halua hänenkään tontille tässä liikaa tunkeutua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE