Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-komissio vierailulla – “Tätä Suomelta nyt odotetaan”

Tällä viikolla alkanut Suomen EU-puheenjohtajakausi kiihdyttää vauhtiaan. Suomi isännöi parhaillaan sekä EU-komission vierailua että epävirallista kilpailukykyministerikokousta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU-komissiolla on tapana vierailla puheenjohtajamaassa heti kauden alkumetreillä. Komissaarit tapaavat tänään Suomen hallitusta Säätytalolla. Ohjelmassa ovat myös presidentti Sauli Niinistön isännöimä lounas Presidentinlinnassa ja vierailu eduskunnassa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden ennen lounasta.

Junckerin komission kausi lähestyy loppuaan, ja uudeksi komission puheenjohtajaksi on nousemassa saksalainen Ursula von der Leyen. Lähiviikkoina jännitetään, hyväksyykö parlamentti EU-maiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi. Von der Leyen tarvitsee taakseen puolet mepeistä.

Komission puheenjohtaja valitsee komissaarit kesän aikana. Suomen komissaariehdokas on Jutta Urpilainen (sd.).

Myös EU:n johtajavalinnat esillä eilen Kesärannassa

Rinne kertoi aamulla Säätytalolle saapuessaan, että komission kanssa käydään tänään läpi Suomen puheenjohtajuuskauden agendaa suomalaisten näkökulmasta. Samalla kuullaan myös komission ajatuksia siitä, miten asioita kannattaa viedä eteenpäin.

Rinne kertoi, että hallituksen ja komission illallisella eilen Kesärannassa keskusteltiin myös EU:n johtajavalinnoista seuraaville vuosille.

– Niistäkin puhuttiin. Hyvin lyhyesti sivuttiin, Rinne sanoi toimittajille.

Rinne totesi myös, että nykyinen, väistyvä komissio työskentelee vielä lähes koko Suomen puheenjohtajakauden ajan.

– Uusi komissio aloittaa 1. joulukuuta, jos kaikki menee nyt suunnitelmien mukaan.

Suomella vastuuta EU:n budjettikehyksen valmistelussa

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Säätytalolla keskustellaan tänään myös EU:n tulevien vuosien rahoituskehyksestä.

– Suomen tavoitteena on saada budjetista sopu vuoden loppuun mennessä. Sen takia nyt on tarkoitus käydä läpi yksityiskohtia liittyen maatalouspolitiikkaan, oikeusvaltiomekanismiin ja maahanmuuttoon, Tuppurainen kertoi.

Hänen mukaansa puheenjohtajamaa Suomelta odotetaan lukujen laittamista budjettikehykseen.

– Se tulee olemaan kaikkein vaikein, haastavin tehtävä, ja tätä Suomelta nyt odotetaan. Me ollaan tällainen hyvin käytännönläheinen ja tuloshakuinen maa ja odotetaan, että Suomi pystyy tämän tekemään.

Tuppuraisen mukaan lukuihin asti päästään myöhemmin syksyllä.

– Lokakuussa on tarkoitus tehdä (EU-maiden) päämiehille eräänlainen kehys, jonka pohjalta he voivat vaihtaa näkemyksiä, ja sitten loppuvuodesta budjetti saataisiin valmiiksi.

Kilpailukykyministerit pohtivat sisämarkkinoita

Epävirallinen kilpailukykyministerikokous alkoi eilen Finlandia-talossa. Kokouksessa keskitytään tänään sisämarkkinoihin ja teollisuuteen. Eilen kokouksessa pohdittiin tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) toi esiin kestävyyttä ja ilmastonmuutoksen hillinnän roolia tutkimuksessa ja innovaatioissa.

Suomi painottaa puheenjohtajakaudellaan kestävyyttä.

– Euroopan on tuettava tutkimuksen ja innovaatioiden tarjoamia mahdollisuuksia ilmastoneutraalin talouden saavuttamiseksi ja nostettava Euroopan teollisuuden kilpailukyky seuraavalle tasolle, Kulmuni sanoi kokouksessa tiedotteen mukaan.

Epävirallisissa kokouksissa ei tehdä varsinaisia päätöksiä, vaan niissä käydään keskustelua ajankohtaisista teemoista. Suomi järjestää puheenjohtajakaudellaan kuusi epävirallista ministerikokousta Helsingissä.

Komission vierailu ja ministerikokous vaikuttavat merkittävästi Helsingin liikenteeseen vielä tänään. Finlandia-talon ympäristöä on eristetty, ja joukkoliikenteessä on poikkeusjärjestelyjä. Kokousten päättyminen vaikuttaa liikenteeseen merkittävästi Helsingin ulosajoväyliltä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Liikenteeseen on luvassa viivästyksiä reitillä Mannerheimintie–Kehä I–Tuusulantie kello 19:ään saakka.

STT–HETA HASSINEN, IIRO-MATTI NIEMINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE