Politiikka
14.2.2018 17:17 ・ Päivitetty: 14.2.2018 17:17
Euroopan komissio haluaa EU:n johtoon superviran – esitystä perustellaan tehokkuudella ja selkeämmällä julkikuvalla
Euroopan komissio pitää sitkeästi kiinni siitä, että Euroopan unioniin pitäisi perustaa supervirka, joka syntyisi, kun kaksi keskeistä EU:n johtopaikkaa yhdistettäisiin.
Komissio esittää ensi viikolla kokoontuville EU-päämiehille, että Euroopan komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien tehtävät yhdistettäisiin.
Tällä hetkellä komission puheenjohtaja on luxemburgilainen Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvoston eli huippukokousten johtaja puolalainen Donald Tusk.
Komissio perustelee supervirkaa tehokkuudella, mutta kyse on myös mielikuvista. Sama kasvo perustelemassa komission ja huippukokousten päätöksiä vahvistaisi kuvaa siitä, että Euroopan unioni tekee päätöksiä, joista jäsenmaat ovat olleet päättämässä, eikä lainsäädäntö synny demokratiasta etääntyneissä Brysselin kammioissa.
Yhdet johtavat kasvot voisivat parantaa myös julkikuvaa ulkovaltoihin päin, kun EU:lla olisi selkeämmin yksi johtaja, joka edustaisi unionia kansainvälisissä tapaamisissa.
Muutos voitaisiin komission mukaan tehdä ilman perussopimuksen muuttamista.
– Meillä on hyvä yhteisymmärrys Donald Tuskin kanssa, mutta kuvitelkaa, jos kaksi puheenjohtajaa ajautuisivat avoimeen konfliktiin. Tuloksena olisi kaaos, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja asettaisi asialistan, mutta komission puheenjohtaja kieltäytyisi toteuttamasta sitä, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vertasi.
Lisää aiheesta
Puheenjohtajien yhdistämistä on esitetty aiemminkin, eikä muutosta ehdittäisi hänen mukaansa ehkä toteuttaa vielä ensi vuonna.
EU-johtajat tapaavat ensi viikolla, tarkoituksena keskustella johtopaikoista.
EU-johtajat ovat ensi viikon perjantaina koolla epävirallisessa huippukokouksessa.
Tarkoituksena on aloittaa keskustelu johtajanpaikoista ja siitä, valitaanko komission puheenjohtaja tälläkin kertaa puolueiden kärkiehdokkaiden joukosta.
Vuonna 2014 jokaisella europuolueella oli oma kärkiehdokas, joista komission johtoon nousi EPP:n Juncker sen jälkeen, kun nimitys oli hyväksytty huippukokouksessa ja parlamentissa.
Kärkiehdokkaita on perusteltu sillä, että järjestelmän avulla EU-vaalien tulos heijastuisi komission puheenjohtajan valintaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
13.2.2018 07:21
Sampo Terhon aikeet huolestuttavat – Kuntien näkökulma EU:n päätöksissä joutuu silloin romukoppaan
Politiikka
30.1.2018 05:18
Euroopan komission johtoon haetaan Junckerille seuraajaa – Jyrki Katainen päättää keväällä, katsooko korttinsa
Politiikka
7.2.2018 08:09
Ex-pääministerin mitta täyttyi: ”Kansalaiset ovat selvästi kyllästyneet”
Politiikka
7.2.2018 14:24
EU-parlamentti esittää Suomelle lisämeppiä, Sipilän hallitus voi tärvätä sen – Kumpula-Natri: ”Hallituksen kannattaisi miettiä”
Politiikka
9.2.2018 17:00
”Tiedän hallituksen lähtölinjan, mutta minulla ei ole mitään ratkaisua vastaan” – Ministeri Orpo ei vastusta Suomelle kaavailtua lisämeppiä