Ulkomaat
25.6.2019 06:15 ・ Päivitetty: 25.6.2019 06:15
Euroopan neuvostolta vihreää valoa Venäjän paluulle täysivaltaiseksi jäseneksi
Euroopan neuvosto on näyttänyt vihreää valoa Venäjän paluulle järjestön täysivaltaiseksi jäseneksi.
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on äänestänyt Strasbourgissa sen puolesta, että Venäjä saisi osallistua keskiviikkona järjestettävään äänestykseen järjestön uudesta pääsihteeristä.
Norjalainen Thorbjörn Jagland on toiminut Euroopan neuvoston pääsihteerinä kaksi kautta vuodesta 2009 alkaen. Uudeksi pääsihteeriksi ovat ehdolla Belgian ulkoministeri Didier Reynders ja Kroatian ulko- ja eurooppaministeri Marija Pejcinovic Buric.
Äänestyksessä 118 yleiskokouksen jäsentä kannatti ehdotusta, jonka mukaan venäläiset voisivat esitellä oman delegaation. Tämä avaisi väylän pääsihteeriäänestykseen. Vastustajia oli 62, ja 10 jäsentä pidättäytyi äänestämästä.
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous päätti viisi vuotta sitten perua Venäjän äänioikeuden Krimin valtauksen jälkeen. Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vuonna 2017.
Venäjä on uhannut jättää järjestön kokonaan, jos se ei saa osallistua keskiviikon äänestykseen. Lähdön seurauksena Venäjän kansalaiset eivät enää voisi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT), joka toimii neuvoston yhteydessä. Tuomioistuin valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.
Ukraina pelkää pakotteiden murenemista
Lisää aiheesta
Ukraina on vastustanut ankarasti Venäjän ottamista uudelleen neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi. Se on saanut tukea Baltian mailta ja Britannialta.
Ukraina on varoittanut, että oven avaaminen Moskovaan aiheuttaisi ensimmäisen särön kansainvälisiin sanktioihin, jotka Venäjälle asetettiin Krimin miehityksen jälkeen.
Neuvoston päätöstä puolusti muun muassa Ranskan edustaja, valtiosihteeri Amelie de Montchalin.
– Olisi vaarallista riistää miljoonilta kansalaisilta pääsy järjestelmään, joka suojelee heidän oikeuksiaan, valtiosihteeri perusteli.
Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu järjestö, johon kuuluu nykyisin 47 maata. Järjestö edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. Pääsihteerin ja parlamentaarisen yleiskokouksen ohella järjestön tärkeimpiin toimijoihin kuuluu ministerikomitea.
Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoitetaan joskus toisiinsa. Molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. Järjestön toimipaikka on Strasbourgissa EU-parlamentin naapurissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
20.6.2019 13:25
Huippupesti Suomeen? Rinne: ”Pidän täysin mahdollisena, että jompi kumpi suomalaisista upeista kandidaateista voi tulla valituksi”
Ulkomaat
20.6.2019 13:21
Stubbin päihittäjä Weber ei ole saamassa tarvittavaa tukea EU-parlamentista – katseet kohdistuvat nyt muihin ehdokkaisiin
Politiikka
19.6.2019 14:02
Puhemiesneuvosto asetti kansainväliset valtuuskunnat
Politiikka
1.5.2019 09:42
Helismaa, Rautavaara, Ikonen… – Maria Guzenina nosti työväentalojen kulttuurillisen merkityksen esiin vappupuheessaan
Politiikka
14.2.2019 12:32
Maria Guzenina: Perustuslakivaliokunta saattaa joutua erikoiseen tilanteeseen – ”Sellainen olisi hyvin poikkeuksellista”
Politiikka
14.2.2019 19:41
Lakialoite 0,7:n hoitajamitoituksesta käsittelyssä: Guzenina: ”Tuntuu kummalta, että silloin 2012, ja nytkin edelleen, ihan älykkään oloiset ihmiset hokevat yksityisten palveluntuottajien mantraa”