Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Maria Guzenina: Perustuslakivaliokunta saattaa joutua erikoiseen tilanteeseen – “Sellainen olisi hyvin poikkeuksellista”

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina sanoo, ettei puoluepolitiikalla saisi olla mitään sijaa perustuslakivaliokunnassa. Parhaillaan hallituksen ajama sote-uudistus on jo kolmatta kertaa tällä hallituskaudella perustuslakivaliokunnan arvioitavana.

Demokraatti

Demokraatti

Guzenina on perustuslakivaliokunnan jäsen.

“Perustuslaki ja sen tulkinnat kuuluu pitää päivänpolitiikan yläpuolella. Jotta tämä periaate toteutuisi, valiokunta pyrkii muodostamaan näkemyksensä kuulemalla mahdollisimman laajasti erilaisia asiantuntijoita, joista valtaosa on valtiosääntöoppineita eli perustuslain tulkintaan vihkiytyneitä professoreja. He toimittavat valiokunnalle kirjallisen lausunnon, yleensä esittelevät sen valiokunnalle myös suullisesti ja vastaavat valiokunnan heille esittämiin kysymyksiin. Perustuslakivaliokunnan käytännössä kirjallisesti annetut vastaukset ja suulliset vastaukset katsotaan painoarvoltaan samoiksi. Siksi valiokunnan kuulemisessa edustajat käyttävät paljon aikaa kysymysten esittämiseen.”

Mitä enemmän asiantuntijoiden näkemyksiä sivuutetaan, sitä poliittisemmaksi käy perustuslakivaliokunnan työ.

Guzeninan muistuttaa blogikirjoituksessaan, että soten käsittelyssä perustuslakivaliokunta on kuullut valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden lisäksi lukuisia sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita. Valiokunta on myös järjestänyt yhteiskuulemisia, joissa läsnä ovat olleet niin soteasiantuntijat kuin peruslain asiantuntijat.

“Nyt on kyseessä siis perustuslakivaliokunnan käsittelyurakka numero kolme. Onko sosiaali- ja terveysvaliokunta korjannut kaikki sille korjattavaksi annetut lainkohdat? Sitä on pohdittu ensin asiantuntijakuulemisissa yhteensä melkein 50 tuntia. Asiantuntijoiden mielestä ongelmia on edelleen runsaasti ja niistä syntyy perustuslaillinen ongelma.”

Valiokunnalla on nyt vuorossa valiokuntaneuvosten lausuntoluonnoksen pohjalta käytävä valiokunnan jäsenten kesken käytävä yleiskeskustelu.

Lisää aiheesta

“Saadaanko keskustelu valmiiksi tällä viikolla? Vaikea sanoa. Kun yleiskeskustelu saadaan päätökseen alkaa lausuntoluonnoksen yksityiskohtainen käsittely. Tuossa työssä punnitaan valiokunnan jäsenten kyky hyväksyä asiantuntijoiden esille nostamat ongelmat.”

Guzenina kirjoittaa, että mitä pidempään käsittely jatkuu, sitä enemmän erimielisyyttä valiokunnan sisällä on asiantuntijoiden näkemyksistä.

“Ja mitä enemmän asiantuntijoiden näkemyksiä sivuutetaan, sitä poliittisemmaksi käy perustuslakivaliokunnan työ. Silloin perustuslakivaliokunta saattaa joutua siihen erikoiseen tilanteeseen, että valiokunta muodostaa kantansa äänestyksellä. Sellainen olisi hyvin poikkeuksellista.”

Guzenina sanoo, että perustuslaki on ihmisten suoja.

“Ja jos tuota suojaa murennetaan nyt sotessa päivänpoliittisista syistä, missä muissa asioissa valtaapitävät voivat äänten enemmistöllä tulevaisuudessa yrittää sen tehdä?”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE