Internationellt

Europeisk värmebölja orsakar både försämrade arbetsförhållanden och överbelastad infrastruktur

Mark Ramsay, Wikimedia Commons
Värmebölja har blivit det nya normala i stora delar av Europa

Regionförvaltningsverket har varnat för att hettan kan orsaka svårigheter i att uppehålla produktiva arbetsförhållanden. Samtidigt så är infrastrukturen överansträngd i Sydeuropa på grund av den långa och varma sommaren.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

Europa är återigen mitt i en värmebölja, något alltmer vanligt under de senaste åren. Under veckan har temperaturer på upp till 44 grader förekommit i flera länder kring Medelhavet och Balkan. Värmeböljan förväntas pågå i Sydeuropa till åtminstone den 26 juli.

Skogsbränder har uppstått bland annat i Turkiet, Nordmakedonien och Grekland, vilket har orsakat miljontals euro i skadestånd. Enligt Vassilis Kikilias (Greklands minister för klimatkris och civilskydd) inträffade 62 skogsbränder i Grekland under tisdagen, vilket orsakades i huvudsak av kraftiga blixtnedslag.

Under sommaren har stora delar av Sydeuropas infrastruktur överbelastats på grund av väderförhållandena. I juni hade flera länder i Balkan långa elavbrott på grund av hettan. Utmaningarna för kraftnäten i regionen härstammar i huvudsak från både hög elkonsumtion och värmens påverkan på infrastrukturen i sig. I Montenegro har nästan hela landets kraftnät påverkats av flera avbrott under sommaren, som kan också ha orsakats av bränder vid kritiska transmissionsledningar.

Skogsbränder har blivit mer svårhanterliga och förekommit oftare runtom i världen. Bilden visar en skogsbrand i Umatilla nationalpark i nordvästra USA. Källa: U.S. Forest Service, Wikimedia Commons.

Hettan kan också ha dödliga konsekvenser, då värmen inte minskar till natten för att låta kroppen vila. Den meteorologiska världsorganisationen (WMO) meddelade i början av året att värmerelaterade dödsfall har ökat med ungefär 30% under de senaste 20 åren och ökade i 94% av de europeiska regionerna som övervakats.

Målet för Sydeuropa är att samtidigt minska utsläppen, medan länderna skapar den nödvändiga infrastrukturen för att lindra på hettan under en allt varmare sommartid. Utan effektiv och förnybar energiproduktion, kommer speciellt små länder som Kosovo att lida ytterligare, eftersom de för tillfället blir tvungna till att importera stora mängder el som kan kompensera för den ovanligt höga konsumtionen.

Regionförvaltningsverket varnar om den rådande hettan på arbetsplatsen också i Finland

Regionförvaltningsverket har påmint arbetsgivare och arbetstagare om begränsningarna som finns på arbete i hög värme. Arbetsgivaren måste se till att temperaturen, luftfuktigheten, luftflödet och de ytor som utstrålar värme i arbetsmiljön inte medför risk för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Arbetsmiljölagen kräver dessutom att arbetsgivaren minimerar de besvären som temperaturen kan orsaka för arbetstagare.

När temperaturen stiger över 28 grader är det fråga om arbete i heta förhållanden. Arbetsgivaren ska sträva efter att hålla temperaturen under 28 grader med tekniska medel, till exempel genom att isolera värmekällor eller förbättra ventilationen. Om temperaturen överstiger 28 grader ska längden på arbetsperioderna begränsas. I lätta och medeltunga arbeten kan man arbeta 50 minuter i timmen vid 28-33 grader och 45 minuter i timmen när temperaturen överskrider 33 grader. Arbetstagarna ska också få hålla sina pauser i ett svalare utrymme. Vid tungt arbete eller mycket höga temperaturer måste särskilda skyddsåtgärder vidtas, t.ex. användning av skyddsutrustning och täta pauser.

Regionförvaltningsverket erbjuder också anvisningar för hantera arbete i värmen:

  • Om temperaturförhållandena på din arbetsplats avviker från rekommendationerna ska du meddela arbetsgivaren och arbetarskyddsfullmäktigen. Om arbetsgivaren inte med tekniska medel kan minska värmebelastningen ska arbetet avbrytas regelbundet.
  • Du kan själv minska på värmebelastningen genom att klä dig i lätta och luftiga kläder som är lämpliga för arbetet samt dricka tillräckligt ofta. I fysiskt krävande arbete rekommenderas att man dricker 1-2 dl vatten eller svag saft åt gången, 3-4 gånger i timmen. Otillräckligt vätskeintag kan leda till att kroppen torkar ut eller i värsta fall till värmeslag. Det lönar sig att hålla pauserna i ett svalt eller skuggigt utrymme om det är möjligt.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE