Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

19.8.2024 13:23 ・ Päivitetty: 19.8.2024 14:43

Ex-ministeri jyrähtää ”hirttosilmukasta”: Faktat pöytään sote-menojen kasvusta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Entinen perhe- ja peruspalveluministeri, kansanedustaja Aki Lindén (sd.) vaatii, että sote-menojen kasvusta puhuttaisiin enemmän faktoihin perustuen.

Demokraatti

Demokraatti

Hän muistuttaa, että hallitus on vastuussa sote-alueiden suurista leikkaussuunnitelmista.

– Vuoden 2023 sote-kustannusten kasvu ei johtunut sote-uudistuksesta, vaan muun muassa ennakoitua suuremmista kustannuksista, kuten palkoista ja tarvikkeista. Kunnille jääneet vastuut olisivat johtaneet merkittäviin kuntaveron korotuksiin. Jopa 1-3 prosenttiin, hän toteaa tiedotteessa.

Laki sallii alijäämän jälkikäteistarkistuksen vuonna 2025, mutta se koskee vain vuoden 2023 alijäämää, Lindén muistuttaa.

– Tämä synnyttää ”hirttosilmukan”, jossa alueet joutuvat leikkaamaan palveluistaan, koska rahoitus ei kata muiden vuosien alijäämiä.

HALLITUKSESSA ja valtiovarainministeriössä tiedetään Lindénin mukaan aivan hyvin, että alueet eivät pysty näin suuriin sopeutuksiin.

– Näyttää siltä, että alueet halutaan saada tekemään ”kaikki mahdollinen, mikä tehtävissä on”. Tästä puolestaan seuraa, että alueet tekevät tuhoisia leikkauksia palveluihin, jotka on myöhemmin pakko korjata, ja usein kalliimmalla.

”Kestäviä ratkaisuja on olemassa.”

Vaikka toisin saatetaan väittää, kestäviä ratkaisuja on olemassa, ex-ministeri korostaa.

– Esimerkiksi omalääkäri- ja omahoitajamalli parantaisi perustason hoidon jatkuvuutta ja vähentäisi erikoissairaanhoitoon kohdistuvaa kuormitusta, hän ehdottaa.

Suomi käyttää julkiseen terveydenhuoltoon vähemmän resursseja kuin verrokkimaat, Lindén huomauttaa.

– Terveydentilamme ja ikärakenteemme perustelisi suuremmankin resurssoinnin. Moni kevyemmin verottava maa, kuten Iso-Britannia, on jo vuosikymmenet tarjonnut väestölleen maksuttoman ja jonottoman perusterveydenhuollon – sellaisen suomalaisetkin ansaitsisivat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU