Politiikka
16.3.2017 13:10 ・ Päivitetty: 16.3.2017 13:10
Filatov pettyi mietintöön nollatuntisopimuksista: ”Vesittää hyvät tarkoitukset”
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö kansalaisaloitteesta nollasopimusten kieltämiseksi valmistui tiistaina. Valiokunta ehdottaa, että eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen sisältyvät lakiehdotukset.
Kansalaisaloitteen varsinainen tavoite on nollatuntisopimusten kieltäminen työsopimuslailla.
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenet Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilmari Nurminen tiedottivat heti mietinnön valmistuttua, että he ovat pettyneitä hallituspuolueiden linjaan mietinnössä. Filatov on valiokunnan puheenjohtaja.
Hän toteaa Demokraatille, että mietinnössä on hyvin kuvattu ongelmat, joita nollatuntisopimuksiin liittyy.
– Sitten kun katsotaan valiokunnan kannanottoja, niin kannanotto on esimerkiksi se, että näitä ongelmia pitää korjata joko lainsäädännöllä tai lain tehokkaammalla toimeenpanolla. Kuitenkin kaikki me tiedämme, että kyse ei ole lain tehokkaamasta toimeenpanosta, vaan kyse on siitä, että tarvitaan nimenomaan lakimuutoksia, Filatov painottaa.
Viimeinen lausuma iso ongelma.
Filatovin mukaan laissa pitäisi esimerkiksi säätää siitä, että tuntien laittamista nollaan käytetä irtisanomisen kiertotienä.
Lisää aiheesta
Yhtä lailla työsuhteissa, joissa tosiasiassa on täysi työpäivä ja kokoaikainen työ, ei pitäisi tehdä nollatuntisopimuksia.
– Ministeri Jari Lindströmkin (ps.) on laittanut pystyyn kaksi työryhmää, joiden tehtävä on valmistella lakiuudistuksia. Minusta on aika kelvotonta, että valiokunta sitten päätyy siihen, ettei lakiuudistusta välttämättä tarvita. Lisäksi hallituspuolueet haluavat siirtää Lindströmin työryhmien tehtävät työaikalakia koskevaan valmisteluun. Pelkään, että ne hukkuvat sinne kokonaan.
– Minä toivon kuitenkin, että Lindströmin työryhmät lukevat mietinnöstä valiokunnan tavoitetilan, jotta näitä ongelmia ratkaistaisiin.
– Se, miksi me emme missään tapauksessa voineet sosialidemokraatteina hyväksyä kokonaisuutta on se, että mietinnön viimeisen lausuman mukaan kaikesta huolimatta täytyy pitää huoli siitä, että nollatuntisopimuksia saa solmia. Se vesittää kaikki ne hyvät tarkoitukset, mitä tekstissä oli.
Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Leena Meri on osallistunut tiedotteella keskusteluun.
– Ministeri Jari Lindström (ps) on perustanut kolmikantaisen työryhmän pohtimaan, kuinka mm. nollatuntisopimuksista saadaan oikeudenmukaisempia. Nämä ongelmat halutaan ratkaista, mutta työ on vielä kesken, Meri sanoo ja sanoo tämän olleen SDP:n tiedossa.
”Näin ei syntyisi mieletöntä reserviä.”
Valiokunnan demarijäsenten mielestä mietinnön olisi pitänyt tukea voimakkaasti työministeri Lindströmin ponnisteluja nollatuntisopimusten epäkohtien poistamiseksi.
Sosialidemokraatit esittivät mietinnön vastalauseessa viisikohtaisen mallin, jolla puututaan nollatuntisopimusten aiheuttamiin epäkohtiin.
SDP:n mallissa ei kielletä työajan vaihtelua, jos se on kausivaihtelujen tai kysyntävaihtelujen vuoksi välttämätöntä.
Sosialidemokraatit kuitenkin edellyttävät muun muassa, että jatkossa työsopimukseen kirjataan todellinen työaika. Työajan vaihteluväliä ei saa käyttää työntekijän irtisanomis-, lomauttamis-, tai osa-aikaistamissuojan kiertämiseen.
Myös yhteistoimintalakia edellytetään muutettavaksi siten, että työnantajan pitää seurata niiden työntekijöiden määrää ja työsuhteiden perusteita, joilla on vaihteleva työaika sekä saattaa perustelut yhteistoimintamenettelyissä työntekijöille tiedoksi, kuten nykyisin tapahtuu osa-aikaisten työntekijöiden kohdalla.
– Eli pitää kaksi kertaa vuodessa antaa yt-menettelyllä selvitys, minkä verran vaihtelevan työajan työntekijöitä on ja millä perusteella. Tällöin voidaan katsoa, spekuloidaanko osa-aikaisilla vai onko oikeasti tarve osa-aikaisuuteen. Näin ei syntyisi mieletöntä reserviä, jolle annetaan tyhjiä työllistymislupauksia, Filatov sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.