Norden

Folktinget satsar på det nordiska samarbetet

Folktinget
En handlingsplan för nordisk och internationell verksamhet kommer att tas fram av Folktinget.

Folktingets verksamhet i såväl nordiskt samarbete som i övrig internationell verksamhet stärks då Folktinget under år 2021 kommer att ta fram en handlingsplan för Folktingets nordiska och internationella verksamhet. Som sakkunnig för detta arbete har Anna Jungner-Nordgren från årets början återvänt till Folktinget, efter fyra år på Nordiska ministerrådet.

ABL

 

 

  • Folktinget inleder den nordiska satsningen genom ett projektsamarbete med Finlandsinstitutet i Stockholm där Folktinget är med och jobbar för att underlätta möjligheterna för unga finlandssvenskar att återvända till Finland efter studier och arbete i Sverige. Det svenska språket utgör en stark orsak till flyttrörelser från Finland till övriga Norden, men det ska vara lika lätt och möjligt att flytta tillbaka till Finland, säger Anna Jungner-Nordgren.

 

Folktinget kommer också att fortsätta sin medverkan i nätverket för språkliga minoriteter i EU, inom ramen för nätverket Network to Promote Linguistic Diversity.

 

  • Det är viktigt att finlandssvenskarna genom Folktinget har en stark röst i det gemensamma europeiska arbetet för mindre talade språk i Europa.  Folktinget kommer också i fortsättningen att ha en synlig roll i implementeringen av Europarådets två konventioner som gäller språk och minoriteter, säger folktingssekreterare Christina Gestrin.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE