Nyheter

Folktingets session hålls 18.5 i Lilla Parlamentet i Helsingfors

Folktinget

Folktinget samlas till session den 18 maj 2024 i Lilla Parlamentet i Helsingfors och den föregående dagen ordnas ett seminarium om språkminoriteter och språkliga rättigheter samt en EU-valdebatt.

ABL

 

– Det är väldigt trevligt att Folktinget samlas till sin årliga session. Vi lever i utmanande tider just nu, inte minst med tanke på ekonomin och de utmaningar som hotar den tvåspråkiga servicen i vårt samhälle. Därför är det ytterst viktigt att vi samlas och diskuterar dessa frågor tillsammans, säger Folktingets ordförande Henrik Wickström.

Folktingsledamöterna har lämnat in åtta motioner som behandlas på sessionen. Motionernas rubriker är:

  1. Om åklagarmyndigheternas kapacitet att hantera ärenden på två språk
  2. Åtgärdsprogram för att använda svenska i vardagen
  3. Språkprov i svenska för presidentkandidater
  4. De svenska välfärdsområdena, svenskan och språktilläggen
  5. Välfärdsområdenas tvåspråkighetsstrategier
  6. Folktinget bör utreda hur svensk service fungerar i tvåspråkiga välfärdsområden
  7. Tillse god medicinsk praxis på svenska
  8. Om behovet av en ändring i den finländska översättningskulturen

– I år förväntar vi oss en livlig debatt om utmaningarna inom den svenskspråkiga social- och hälsovården i vårt land. Vi hoppas också att seminariet om språkliga rättigheter som vi ordnar på fredagen ska väcka många nya tankar om den stora betydelse som arbetet för språkliga rättigheter har både lokalt, nationellt och på EU-nivå, säger folktingssekreterare Christina Gestrin.

I anslutning till sessionen ordnar Folktinget ett seminarium 17.5 om språkminoriteter och språkliga rättigheter i EU. En av huvudtalarna är Dr Vicent Climent-Ferrando, som är expert på språkpolitik och språkliga rättigheter. Climent-Ferrando är för närvarande ansvarig för Unescos professur i språkpolitik för flerspråkighet vid University Pompeu Fabra i Barcelona, där han utvecklar tillämpad forskning i frågor som rör minoritetsspråk, språklig integration av migranter och flerspråkig utbildning.

Han kommer att tala om vilka följderna för minoritetsspråk är av att inte vara officiella språk i EU samt vilka åtgärder det nya Europaparlamentet bör vidta för att bättre skydda och främja minoritetsspråk.

Efter seminariet ordnas en EU-valdebatt kring språkliga rättigheter med kandidater från Svenska folkpartiet, Samlingspartiet, Socialdemokraterna, De gröna, Vänsterförbundet och Åland.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE