Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

1.5.2018 11:54 ・ Päivitetty: 1.5.2018 12:21

Forssan työväentalo palkittiin Suomen kauneimpana – ”Suomalainen työväentalokulttuuri ansaitsee profiilin noston”

Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi iloitsevat uutuuttaan kiiltävästä kyltistä.

Työväenjuhla vappua vietettiin Forssassa aivan ainutlaatuisella tavalla. Forssan työväentalo voitti Demokraatin viime kesänä järjestämän Suomen kaunein työväentalo -kilpailun, ja nyt oli aika paljastaa ansaitusta tittelistä kertova Forssan työväentalon seinään kiinnitetty laatta.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Tänä vuonna on muisteltu sata vuotta siten käytyä veristä ja katkeraa sisällissotaa. Vapun kunniaksi voimme puhua myös jostain hyvästä ja kauniista, Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi iloitsee.

Kaunis, komea ja suurella sydämellä hoidettu. Sellaisena oma väki on Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepolan mukaan nähnyt talon jo entuudestaan. Tuntuu hyvältä, että se sai vahvistuksen laajemmalta joukolta – lukijoilta, jotka äänestivät talon kilpailun voittajaksi.

– Suomen kauneimman työväentalon titteli on meille suuri kunnianosoitus ja jotain, mistä koko kaupunki voi tuntea ylpeyttä, Lepola sanoo.

”Vuoden 1903 Forssan ohjelma muutti koko suomalaisen työelämän.”

Mikko Salmi kuvailee Forssan työväentaloa ”jylhän kauniiksi” taloksi, jossa on ”hienoja, kaarevia funkkis-muotoja”. Hän huomauttaa, ettei se ainakaan mielikuvien tasolla ole kaikkein perinteisin.

– Monelle tulee työväentalo-sanasta ensimmäisenä mieleen punainen puutalo, Salmi tuumii.

Lisää aiheesta

Oletko joskus kuullut, että sanat ”sosialidemokratia”, ”työväenliike” ja ”Forssa” lausutaan samassa virkkeessä? Et takuulla ole ainoa. Kilpailussa äänestäneistä moni piti talon historiallista merkitystä yhtenä painavana syynä nostaa Forssa voittoon.

– Vuoden 1903 Forssan ohjelma muutti koko suomalaisen työelämän. Forssa on minullekin symboli tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja nyt Suomen kauneimmasta työväentalosta, Salmi sanoo.

”Se kertoo, kuinka iso tahtotila on ollut rakentaa uusi talo.”

Vaikka tämä talo ei nähnyt legendaarista Forssan kokousta, kuuluu historian siipien humina läheltä. Kokous järjestettiin tien toisella puolen talossa, jonka liekit söivät 1908. Köpelösti kävi myös sen seuraajalle, joka synkimmässä vaiheessaan toimi punaisten vankilana keväällä 1918.

– Se paloi kesäkuussa 1929 ja jo maaliskuussa 1930 vietettiin harjannostajaisia. Se kertoo, kuinka iso tahtotila on ollut rakentaa uusi talo. Silloin lauantait olivat vielä työpäiviä, mutta siitä huolimatta talo on saatu pääosin talkoovoimin pystyyn, Lepola kertoo.

Hän näkeekin nyt saadun tittelin myös hatunnostona kaikille niille, jotka ovat tehneet – ja tekevät yhä – aktiivisesti työtä heille rakkaan talon eteen.

”Kilpailu järjestettiin, koska halusimme tehdä kunniaa hyvin merkitykselliselle perinteelle.”

Työväentaloissa ympäri Suomen kamppaillaan samojen pulmien äärellä. Parhaimmillaan talot ovat virkeitä, ja niitä käyttää ahkerasti muutkin kuin talon oma väki. Vuokratulot ja tuet ovat elintärkeitä, jotta talot pysyvät hengissä. Vaikka talossa olisi elämää, on talous silti monin paikoin tiukilla. Näin on ollut Lepolan mukaan Forssassa koko talon eliniän.

– Uskon, että me saamme Suomen kauneimman työväentalon tittelistä apua markkinointiin. Ehkä löytäisimme myös jonkun yhteistyökumppanin tukemaan taloa, Lepola pohtii.

Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi toivoo, että nekin työväentalot, jotka eivät olleet mukana, saisivat välillisesti hyötyä kilpailusta. Hän toivoo, että yhä useampi löytäisi työväentalot eri puolilla Suomea kodiksi toiminnalleen.

– Suomen kaunein työväentalo -kilpailu järjestettiin, koska halusimme tehdä kunniaa hyvin merkitykselliselle perinteelle ja antaa sille näkyvyyttä. Suomalainen työväentalokulttuuri ansaitsee profiilin noston, Salmi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU